Lift naar pontonbrug dagenlang onbruikbaar

Onder de plantenbak in de Peperstraat zat een 'geheime' doorgang verstopt.
Onder de plantenbak in de Peperstraat zat een 'geheime' doorgang verstopt.
Foto: Facebook / Wilhelminasluis Zaandam

Wat gaat u doen om mensen die slecht ter been zijn en mensen met een kinderwagen en/of rolstoel naar de tijdelijke pontonbrug te krijgen? Dat vraagt de Partij voor Ouderen en Veiligheid aan het college naar aanleiding van de liftstoring die al dagen duurt.

De lift heeft het begeven en monteurs komen er niet achter wat er mis is, meldde het Noordhollands Dagblad gisteren. Dat maakt voor een groep Zaankanters die naar de overkant willen onmogelijk om daar te geraken zonder een enorme omweg te moeten maken. POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan herinnert het college eraan dat wethouder Gerard Slegers op 19 februari tijdens een vergadering verklaarde dat er een contract op de lift was afgesloten zodat een monteur de lift bij een storing binnen vier uur zou kunnen repareren. ‘Vandaag blijkt dat vier dagen zelfs niet haalbaar is. Roltrappen, liften en Zaanstad blijken niet echt een goede combinatie te zijn,’ concludeert hij.

Fietshelling geen optie

Wat de POV verder stoort is dat het defect niet met borden is aangegeven en dat er al evenmin een alternatief wordt geboden om bij de tijdelijke brug over de Zaan te komen. Lopen via de fietshelling is voor velen geen optie: die is steil en bovendien onveilig met passerende brommers. Van der Laan wil antwoord op een aantal vragen, waaronder ‘hoe lang gaat deze storing nog duren’, ‘waarom staan er geen waarschuwingsbordjes’, ‘wat is er gedaan om dit op te lossen’, ‘hoe wordt een herhaling van deze situatie voorkomen’ en ‘wordt het contract met de liftaanbieder nu verder aangescherpt?’.

Ook zondag gewerkt

Intussen wordt stug verder gewerkt aan de vernieuwing van de Wilhelminasluis en dat werk zal zelfs komende zondag doorgaan, zo blijkt uit een vergunningverlening die op het laatste moment onder de aandacht van de burgers is gebracht. Onder een plantenbak in de Peperstaat zat een doorgang verstopt naar een kelder van de sluis, zo bleek eerder deze week. Die bak is nu verwijderd en er worden betonreparaties uitgevoerd. Of de ‘geheime’ doorgang blijft heeft aannemer Heijmans niet gemeld. Het bouwbedrijf besteedt op de Facebookpagina Wilhelminasluis Zaandam overigens ook geen aandacht aan het probleen met de lift.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen