Kabels e-auto’s over de stoep: hier mag het (onder voorwaarden)

Foto: Wikimedia / Mediatus

Radio 1 besteedde vandaag aandacht aan het gevaar van elektriciteitskabels op stoepen. In een aantal gemeenten is het verboden om het trottoir te gebruiken om de afstand tussen een elekrische auto en een stopcontact te overbruggen, maar Zaanstad staat het – onder voorwaarden – toe.

Radio 1 toog met een blinde inwoner en wethouder Gerard Slegers naar Koog aan de Zaan om de problemen die dat voor mensen met een handicap teweeg kan brengen uit te leggen. Niet alleen voor blinden en slechtzienden kunnen kabels hinderlijk zijn, maar ook voor mensen die slecht ter been zijn. Aan de andere kant wil de gemeente het gebruik van e-auto’s stimuleren en beschikt de gemeente niet over voldoende openbare laadpalen om alle gebruikers te kunnen faciliteren. De uizending over de dilemma’s die dat oplevert is via onderstaande tweet terug te luisteren. Daaronder zetten we de voorwaarden waaraan inwoners van Zaanstad moeten voldoen nog eens op een rij.

Als er binnen een loopafstand van 300 meter geen oplaadpunt is en laden op eigen terrein is niet mogelijk, dan wordt laden vanaf de eigen woning toegestaan voor eigen rekening en risico. Dat betekent dat degene die de kabel heeft neergelegd aansprakelijk is voor de schade die een gebruiker van het voetpad oploopt doordat bij struikelt of anderszins gehinderd wordt door het obstakel. Voor het aanvragen van een oplaadpunt op eigen terrein, zoals in een garage of op een oprit, moet een commerciële aanbieder zoals EV-BOX of Alfen ICU worden ingeschakeld. Bij de gemeente een laadpaal aanvragen voor de openbare weg kan ook.

20.000 laadpalen

De provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht hopen elektrisch rijden een duwtje in de rug te geven en hebben daarvoor 20.000 publieke laadpalen besteld. Dat is een flinke uitbreiding: in de drie provincies staan er momenteel zo’n 5000. De nieuwe laadpalen worden daar geplaatst waar er vraag naar is. Mensen die in een elektrische auto (willen gaan) rijden, kunnen er eentje aanvragen via hun gemeente. Het gaat om laadpalen langs de weg, die door alle elektrische rijders gebruikt kunnen worden. Het opladen van een elektrische auto vanaf de eigen woning via een kabel over de stoep wordt toegestaan in Zaanstad tiegestaan mits aan deze eisen wordt voldaan:

  • U installeert een oplaadpunt op eigen terrein;
  • U parkeert op een openbare parkeerplaats. De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het trottoir. Er mag geen elektrische kabel over de openbare weg (rijbaan/fietspad) neergelegd worden;
  • De elektrische kabel moet in goede staat zijn;
  • U kunt de openbare parkeerplaats niet claimen, deze blijft beschikbaar als openbare parkeerplaats;
  • U houdt met het laden van uw voertuig rekening met de buren;
  • De kabel mag maximaal tien meter over het trottoir liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto;
  • U legt de kabel voor zover mogelijk langs het trottoir;
  • U dekt de kabel op deugdelijke wijze af met een kabelmat zodat andere gebruikers van het trottoir geen hinder ondervinden en hier niet over kunnen struikelen. De wethouder spreekt in de radioreportage ook over een kabelgoot, die echter in de tekst van de gemeente niet voorkomt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen