Inwoners kunnen nu laadpaal voor de publieke ruimte aanvragen

Foto: Wikimedia / Mediatus

Noord-Holland, Flevoland en Utrecht hopen elektrisch rijden een duwtje in de rug te geven en hebben daarvoor 20.000 publieke laadpalen besteld. Dat is een flinke uitbreiding: in de drie provincies staan er momenteel zo’n 5000.

De nieuwe laadpalen worden daar geplaatst waar er vraag naar is. Mensen die in een elektrische auto willen gaan rijden, kunnen er eentje aanvragen via hun gemeente. Het gaat om laadpalen langs de weg, die door alle elektrische rijders gebruikt kunnen worden. Een grote meerderheid van eigenaren van een e-voertuig moet dat op straat oplaten: zo’n 70 procent. Naar verwachting zijn in Nederland in 2030 zo’n twee miljoen laadpalen nodig. Volgens minister Stientje van Veldhoven van Infrastructuur moet het laden van een elektrische auto net zo gemakkelijk worden als het laden van een mobiele telefoon.

Maatregelen tegen gratis lang parkeren

Het laden op de openbare weg of op een openbare parkeerplaats is in Zaanstad alleen toegestaan op een door de gemeente aangewezen parkeerplaats, die is te herkennen aan een P-bord. Onder het bord staat dat de plek is gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. Opladen aan een openbaar oplaadpunt kan met een oplaadpas waarvoor een abonnement afgesloten moet worden. Via de website Laadpas.com kunnen inwoners bepalen welk abonnement het beste bij hen past. Op de website laadkaart MRAE vindt u een overzicht van alle oplaadpunten binnen de gemeente. Een voertuig dat is gekoppeld aan een oplaadpaal mag vooralsnog in Zaanstad onbeperkt in een blauwe zone blijven staan en heeft geen parkeerschijf nodig. Onderzocht wordt nog hoe in de toekomst kan worden voorkomen veel auto’s op deze manier de hele dag gratis een parkeerplaats in beslag nemen, ook in gebieden met betaald parkeren.

De oplaadpunten die er momenteel in Zaanstad zijn vindt u op de Laadkaart MRAE.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen