Noordelijke ingang Coentunnel het gevaarlijkste stukje snelweg

Foto: Google Street View

De noordelijke ingang van de Coentunnel was vorig jaar het gevaarlijkste stuk snelweg van het land. Op de kilometer asfalt tussen de aansluiting van de A8 en het midden van de tunnel gebeurden in de richting Den Haag 63 aanrijdingen, zes meer dan op de A1 bij de afslag Ede die op de tweede plaats staat.

De Coentunnelingang zette een nieuw record in de boeken, volgens de Stichting Incident Management Nederland. Ook de noordelijke uitgang van de Coentunnel staat hoog op de lijst van gevaarlijkste wegvakken in 2019. Op de eerste kilometer van de A8 in de richting Zaandam ging het 48 keer mis. Daarmee kwam dit stuk weg weg uit op de vierde plaats. In 2018 gebeurden daar nog ‘slechts’ achttien ongelukken. Maarten Pels van Hoogwout Berging schrijft de scherpe stijging toe aan het vele slechte weer. ‘We hebben hier vooral te maken met automobilisten die de bocht niet kunnen houden. Dat gebeurt vooral als het goed nat is. Wie dan geen goede banden heeft, komt in de vangrail terecht.’

Slijtage wegdek

Ook slijtage van het wegdek kan een rol spelen. In bochten staat het asfalt onder extra hoge druk. Het aantal ongevallen op het begin van de A8 vertoont al sinds 2013 (twee ongevallen) een stijgende lijn. Er zijn plannen om de A8 aan te pakken, maar dan aan de andere kant tussen de N246 en het knooppunt Zaandam. Daar geldt in de richting van Amsterdam inmiddels deels een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur in afwachting van groot onderhoud.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen