Keus op de Zaanse koopwoningmarkt steeds beperkter

Foto: Kuijs Reinder Kakes / Dynamis

In drie maanden tijd is het woningaanbod in Noord-Holland met meer dan 2000 afgenomen, meldt makelaardij Kuijs Reinder Kakes / Dynamis. Minder mensen zetten hun huis te koop. Ook in Zaanstad is de keus voor woningzoekers fors geslonken.

In de laatste drie maanden van 2019 wisselden in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan ruim 630 woningen van eigenaar, zestien procent meer dan een jaar geleden. Daarmee werd het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar behaald. Ruim 90 procent van de verkopen hadden plaats in Zaanstad. De vele verkopen hebben geresulteerd in een aanboddaling: per 1 januari stonden in de regio nog 380 woningen te koop. Dat is een druppel op de gloeiende plaat aangezien er volgens Kuijs Reinder Kakes alleen al in Zaandam ruim 10.000 huishoudens via Funda serieus op zoek naar een woning. Dit heeft tot gevolg dat woningzoekers sneller moeten beslissen: huizen staan gemiddeld slechts 30 dagen te koop.

Per vierkante meter 3100 euro

De prijsstijgingen vlakten duidelijk af in het vierde kwartaal van vorig jaar. Op jaarbasis is een toename van vijf procent te zien, tegenover negen procent in het voorgaande jaar. De woningprijzen komen hierdoor in Zaanstad en omgeving uit op een niveau van 3100 euro per vierkante meter. ‘De grenzen van de betaalbaarheid in deze regio komen in zicht,’ waarschuwt de makelaar. Waar vorig jaar nog 24 procent van de aangeboden woningen een vraagprijs onder de 250.000 had, daar is dit aandeel in het afgelopen kwartaal teruggelopen naar slechts zeventien procent. Als gevolg hiervan vindt een verschuiving plaats van het aanbod naar de duurdere prijsklassen. Hhet aandeel van aangeboden woningen duurder dan 550.000 euro is gestegen van 21 naar 23 procent in een jaar tijd.

Noord-Holland

In vrijwel alle grote Noord-Hollandse gemeenten ging de aanwas van het aanbod in het laatste kwartaal van 2019 achteruit. De aanboddaling in de bestaande bouw was dermate groot dat het aanbod van nieuwbouwwoningen niet groot genoeg was op de dip te compenseren. En dat terwijl het nieuwbouwaanbod het hoogste punt bereikte sinds eind 2017. Waar het Amsterdamse woningaanbod in de eerste helft van vorig jaar nog toenam, daar had aan het eind van het jaar een forse terugval plaats. De gemeente is hiermee verantwoordelijk voor ruim een kwart van de Noord-Hollandse aanboddaling. Veel woningzoekers zijn voor de jaarwisseling nog tot een aankoop overgegaan, wat een piek in de verkoopcijfers veroorzaakte. In totaal wisselden in het laatste kwartaal ruim 10.000 woningen van eigenaar, waarmee het aantal verkopen het niveau van 2017 evenaarde.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen