Na zestien jaar plannen nu schot in herbouw De Veldmuis

Still uit de video van Otterdvd.
Still uit de video van Otterdvd.
Foto: YouTube

Zestien jaar geleden inmiddels kwam Gé Sombroek van bouwbedrijf Somass met plannen voor de herbouw van molen De Veldmuis aan de Veerzagerssloot in Westzaan, ter hoogte van Zuideinde 285 in natuurgebied De Reef. Inmiddels is een koper gevonden voor de replica, die verrijst als een woning met een unieke eigen energievoorziening. Er komt eindelijk schot in de zaak.

Ruim tien jaar duurde het voor het verkoopbord in de J.J. Allanstraat in Westzaan de aandacht trok van een enthousiaste kandidaat koper. Nadat na nogal wat vijven en zessen de toestemming voor de bouw binnen was van de provincie sloeg in 2008 de kredietcrisis toe en pas negen jaar later wist Somass de grond met het molenplan van de hand te doen. Vervolgens bleek het verkrijgen van de vergunning voor de aanleg van een weg op eigen terrein met een aansluiting op de J.J. Allanstraat een tijdrovende zaak. Ook die hobbel is echter genomen. Daar waar de oorspronkelijke molen uit 1689 van Cornelis Dircksz. IJff stond – die in 1738 van een erf ten noorden van de Papenpadsloot naar de Veerzaakskoot was verplaatst – komt een waardige opvolger. De lattenzager met de bijnaam De Kikkert is al verdwenen sinds 1916. De schuren bleven nog tot 1977 in gebruik bij houthandel Piet Kee, tot ze van ellende in elkaar stortten.

Funderingswerk

Inmiddels is begonnen met de fundering van het molengedeelte, nadat de grond is ontdaan van  de stukjes asbest golfplaten die bij het opruimen van de resten van de oude molenschuren werden gevonden. Het bouwen van het achtkant en de kap van de molen is uitbesteed aan Remco Jonker van het restauratiebedrijf Jonker en Van der Veer, meldt Ed Pielkenrood in een artikel in de laatste Windbrief. ‘Van deze kleine molen met een vlucht van zestien meter is weliswaar een door architect Han van Leeuwen gemaakte schets, maar er is geen bestektekening waarop alle exacte maten staan aangegeven. Je moet de verhoudingen van een molen kennen en deze op elke schaal kunnen toepassen,’ vertelt Jonker daarin. ‘Dat maakt het bouwen van een molen zo mooi. Elke zichzelf respecterende Zaanse restauratiebouwer wil een molen kunnen bouwen. Dan word je in de Zaanstreek voor vol aangezien.’

De eerste paal is inmiddels de grond in gegaan. De kap is al gebouwd en nog deze winter wordt begonnen aan het achtkant, waarna de molen per dekschuit in gedeelten naar de bouwplaats worden vervoerd. Daar wordt hij dan op de onderbouw gezet.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen