Nu ook ChristenUnie voor verbod op consumentenvuurwerk

Foto: Pixabay / JaymzArt

De ChristenUnie schaart zich als eerste coalitiepartij achter het initiatief van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om al het consumentenvuurwerk te verbieden, meldt Kamerlid Stieneke van der Graaf vandaag in een persbericht.

Speciale vuurwerkclubs moeten dan in de visie van de partij ter compensatie ‘laagdrempelige’ vuurwerkshows kunnen organiseren voor een buurt of een straat. In de Zaanstreek lijkt volgens een poll van de politie op Facebook een kleine meerderheid vóór een algemeen gebruik van vuurwerk te zijn (zie hieronder de uitkomst). ‘Ja’ is voor een verbod; ‘Nee’ is tegen:

 

Voor de ChristenUnie is het geweld tegen hulpverleners tijdens de afgelopen jaarwisseling de reden om een vuurwerkverbod te steunen: ‘Dit jaar waren er opnieuw meer incidenten en was er meer ­geweld tegen hulpverleners. Er kwamen zelfs mensen om het leven. We hadden gehoopt dat de jaarwisseling dit jaar door maatregelen veiliger zou verlopen, maar dat was helaas niet het geval,’ aldus een toelichting van Kamerlid Stieneke van der Graaf in Trouw. Vandaag komt de ministerraad voor het eerst sinds het kerstreces bijeen en dan zal onder meer de steeds sterkere roep om een vuurwerkverbod onderwerp van gesprek zijn. Onder meer Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben al laten weten een lokaal vuurwerkverbod te willen invoeren. Vandaag worden ook de landelijke cijfers bekendgemaakt die betrekking hebben op de afgelopen jaarwisseling. Zaanstad heeft zich nog niet uitgelaten over vuurwerk en ook de kostenpost die de gemeente te verwerken krijgt als gevolg van oud en nieuw is nog niet bekend. Die bedroeg in 2018/2019 40.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen