Abrupt einde aan platform voor duurzaamheid Duurzaan

Foto: Pixabay / Elisa Riva

Duurzaan stopt op 15 januari omdat de gemeente de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. Het platform dat duurzaamheid in de Zaanstreek moest promoten en dat naar eigen zeggen volop in de belangstelling staat van andere gemeenten die iets vergelijkbaars willen opzetten zet vanaf volgende week de website op zwart.

Volgens Duurzaan werd pas afgelopen december bekend dat de subsidie zou worden gestopt. ‘Voormalig wethouder Sanna Munnikendam gaf kort voor haar vertrek aan dat de gemeente in toenemende mate zelf over duurzaamheid gaat communiceren en dat ze geen toegevoegde waarde (meer) ziet in een onafhankelijk platform en/of de activiteiten van Duurzaan. Dat besluit betekent het einde van een periode van bijna vijf jaar waarin Duurzaan er in geslaagd is om duurzaamheid in de Zaanstreek structureel en op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen,’ schrijft de organisatie in en persbericht. Woensdag 11 januari verschijnt de laatste tweewekelijkse pagina in op de gemeentelijke pagina’s in het huis-aan-huis blad van Rodi Media.

De website van de organisatie gaat volgende week op zwart.

Voortrekkersrol

Volgens Robert Linnekamp, tussen en wethouder voor GroenLinks en voorzitter van Duurzaan heeft de stichting een belangrijke rol gespeeld bij het ‘normaal’ worden van duurzaamheid in de Zaanstreek. En een voortrekkersrol vervuld: waar Zaanstad de stekker uit Duurzaan trekt, kiezen andere gemeenten juist wel voor een onafhankelijk en autonoom platform voor Duurzaamheid. ‘Het is opvallend dat op hetzelfde moment andere gemeentes juist contact hebben opgenomen met de stichting om te kijken hoe ze een dergelijk platform op dezelfde manier kunnen inrichten,’ aldus Linnekamp.

Plannen

De late ‘opzegging’ van de subsidie verdient volgens hem zeker niet de schoonheidsprijs. ‘Er waren al allerlei plannen voor 2020. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezing van de duurzaamste ondernemer van de Zaanstreek via de Duurzaan Award. Iets waar de gemeente overigens nog nooit financieel aan heeft bijgedragen maar wat wel als eis werd gesteld voor het verstrekken van de eerdere subsidies. Ook daarvoor zoeken we nu naar een oplossing en zijn we in gesprek met de Green Business Club Zaanstreek.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen