De provincie gaat samen met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie op zoek naar de belangrijkste Noord-Hollandse foto’s van de Tweede Wereldoorlog. Welke foto’s deel moeten gaan uitmaken van een nationale tentoonstelling in de Tweede Kamer wordt op woensdag 15 januari door inwoners van de provincie bepaald tijdens een bijzondere fotopresentatie van de Noord-Hollandse canon .
Een beeld roept emoties op en herinneringen, beangstigt, maakt blij, shockeert, kan ontroeren en ons recht in de ziel raken. Een foto kan zelfs hét symbool worden voor een historische periode. In het kader van 75 Jaar Vrijheid houdt het NIOD in 2020 een nationale tentoonstelling van 100 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. U kunt bepalen welke foto’s uit Noord-Holland deel gaan uitmaken van die tentoonstelling. Dat gebeurt in het provinciehuis aan de Dreef 3 in Haarlem tijdens vijf sessierondes van elk anderhalf uur. Belangstellenden kunnen boeken voor elke ronde waaraan ze willen deelnemen en ontvangen dan een gratis toegangsbewijs. In elke ronde staat één categorie centraal:
- Verzet & Repressie (09:30 - 11:00 uur);
- Dagelijks leven (11:15 - 12:45 uur);
- Militaire strijd & Bevrijding (13:30 - 15:00 uur);
- Vervolging en uitsluiting Joden, Sinti, Roma en andersdenkenden (15:15 - 16:45 uur);
- Duitse aanwezigheid, Collaboratie & Aanpassing (17:00 - 18:30 uur).
[embed][/embed]
Per ronde vertellen experts, nabestaanden en anderen op aansprekende wijze het verhaal achter tien foto's. Wie zijn er geportretteerd? Waar is de foto genomen? Wat waren de omstandigheden? En waarom is dit zo’n bijzonder beeld voor onze provincie? De deelnemers stemmen daarna op de foto's die hen het meest raken, aanspreken of ontroeren. Na afloop van de stemming is er gelegenheid om met een kopje koffie, thee of drankje na te praten en vragen te stellen aan de presentatoren. De presentatie van de dag is in handen van Dieuwertje Blok. Alle inwoners van Noord-Holland zijn van harte uitgenodigd. U kunt individueel deelnemen, met uw gezin of familiemaar ook in groepen. Deelname is ook interessant voor de groepen 7 en 8 van basisscholen, schoolklassen geschiedenis / burgervorming / maatschappijleer van middelbare scholen en verenigingen voor ouderen en historische verenigingen.
Rondleiding
Bezoekt u de bijeenkomst met een schoolklas, een vereniging of een andere groep van twaalf personen of meer dan wordt na afloop van de bijeenkomst een rondleiding door aangeboden, waar het provinciebestuur al sinds 1930 gevestigd is. Leerzaam, interessant en verrassend - want wist u dat de eeste koning van Nederland er heeft gewoond? De historische en rijk gedecoreerde vertrekken die worden bekeken zijn normaal niet voor het publiek toegankelijk. Interesse? Stuur dan een e-mail naar . U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden door een gratis toegangsbewijs per ronde te boeken. Ook kunt u eenvoudig meerdere toegangsbewijzen tegelijk bestellen. Met vragen kunt u ook terecht bij de organisatie via het e-mailadres .
Paviljoen Welgelegen
[email protected]
[email protected]