Versterking galerijvloeren flat Morgenstarstraat Zaandijk

Foto: Google Street View

Er is een vergunning verleend voor het versterken van de uitkragende galerijplaten van de flat aan de Morgenstarstraat 40 – 76 in Zaandijk. Een uitkragende galerij heeft een betonvloer die zonder extra ondersteuning vanuit de woningen doorloopt naar buiten. Deze onveilige constructie komt vooral voor bij flatgebouwen die tussen 1945 en 1975 zijn gebouwd, toen de betonkwaliteit aanzienlijk minder was dan nu. De Zaandijkse flat stamt uit 1961. 

Diverse incidenten waaronder een instorting van een galerijplaat op de negende verdieping van een flat in Leeuwarden in 2011 leidden tot een onderzoeksplicht voor dergelijke galerijplaten. Die inventarisatie moest voor voor 1 juli 2017 zijn afgerond. De stevigheid van een galerijvloer komt van het gewapend beton. Dat kan worden aangetast door het gebruik van strooizout en door de invloed van het weer.  Door roestvorming kan de constructie uiteindelijk bezwijken. In Zaanstad werden in eerste instantie 34 risicoflats onderzocht, waarvan een aantal in orde bleek en 20 nader werden onderzocht. De zijn eigendom van de corporaties Parteon en ZVH en van particulieren, waarbij in het laatste geval de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij de Vereniging van Eigenaren ligt. Aan de Morgenstarstraat is dat de VvE Saenwijck.

Andere oorzaken

Galerijen en balkons kunnen ook onveilig worden doordat er te veel gewicht op is geplaatst of doordat de wapening al is verzakt tijdens de bouw, bijvoorbeeld omdat er overheen is gelopen. Uit onderzoek is gebleken dat op galerijvloeren over het algemeen veel meer strooizout wordt gestrooid dan op balkons. Op balkons is de kans op corrosie daarom veel kleiner, maar een uitzondering hierop zijn flatgebouwen die pal aan de kust staan.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen