Verzetsheld Wim Blank (101) in Zaandam overleden

Foto: Google Street View

De Zaanse verzetsheld Wim Blank is afgelopen vrijdag overleden in zorgcentrum Mennistenerf in Zaandam. De drager van het verzetskruis werd 101 jaar.

De op 22 juli 1918 in Wormerveer geboren handelsreiziger in bakkerijgrondstoffen trouwde in 1942 met de joodse Mina Smit (overleden op 15 juni 1983) en beiden zaten in het verzet. Ze verborgen joodse onderduikers en zij bracht het illegale blad Trouw rond. Na de oorlog werd ‘Miep’ Blank-Smit door het verzet voor dat werk onderscheiden. Wim Blank was actief onder de schuilnaam Wim Donker en hield zich onder andere bezig met liquidaties. Zo speelde hij een rol bij de aanslag op de collaborateur Gerben de Graaf die op 3 oktober 1944 op de Dronkemansbrug in de Krommenieërweg in Wormerveer werd neergeschoten en enkele dagen later aan zijn verwondingen bezweek. Als inwoner van het dorp mocht hij niet zelf in actie komen, maar schakelde daarvoor de Amsterdammer en in Wormerveer onbekende Kleine Jan in.

Na de oorlog was Blank onder meer voorzitter van de Contactgroep Stichting 1940-1945 Verzetsgepensioneerden Zaanstreek-Waterland en betrokken bij het Zaanse documentaireproject Monumenten spreken. Daarnaast was voetbal zijn passie: hij was nauw betrokken bij en erelid van Z.F.C. / Hellas Sport en het latere FC Zaandam en een graag geziene gast in het amateurvoetbal. Zo organiseerde hij een aantal jaren de Zaandam Cup. Blank was ook lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitvaart is waarschijnlijk komende vrijdag of zaterdag in de doopsgezinde vermaning aan de Westzijde in Zaandam.  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen