Spectaculair gekleurde zonsopgang leidt tot prachtige beelden

Foto: Twitter / Linda Ruhl

Een tweet van Zaankanter Willem Croese met een – prachtige – foto van het ochtendgloren in Zaandam heeft de harten van de redactie van RTL Nieuws weten te raken. Zij plaatsen de tweet in een serie over de zonsopkomst van vanmorgen, die overal in het land tot mooie beelden leidde en trending werd op Twitter

Eén van de oorzaken van spectaculair rode zonsopkomsten kan luchtvervuiling zijn: zonlicht dat roetdeeltjes reflecteert op. Rustig weer zoals nu het geval is zort ervoor dat vervuiling langer blijft hangen. Het maakt ook dat de kand op dichte vuurwerkmist dit jaar groot is tijdens de jaarwisseling, zo waarschuwt Weer Online. Vuurwerkdampen kunnen zich ophopen en lang blijven hangen en ook op plaatsen waar geen vuurwerk wordt afgestoken kan het mistig worden. Mensen met longklachten kunnen veel last ondervinden van het fijnstof. Oudejaarsavond wordt droog met heldere perioden en lokaal kan een enkele mistbank voorkomen.

Bron: Weer Online

Bij het afsteken van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Omdat er dit jaar maar weinig wind staat blijven deze stofdeeltjes lang hangen. Door vuurwerkdampen kan sneller mist ontstaan en kan het zicht ook veel slechter worden. De kruitdamp zelf is geen mist maar smog. Vorig jaar stond er tijdens de jaarwisseling meer wind en bleef mist uit. Ditmaal start nieuwjaarsdag mogelijk ook nog met mist.   

https://twitter.com/Joysofnature/status/1211200071620005888

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen