Vandaag start vuurwerkverkoop: wees extra voorzichtig met afval

Foto: PxHere

Vandaag begint de drie dagen durende verkoop van vuurwerk. Daar zijn wel de nodige regels aan verbonden en afsteken mag pas vanaf 31 december 18:00 uur. Op 1 januari 02:00 uur moet het weer voorbij zijn. In en nabij alle Zaanse parken is het dit jaar verboden om vuurwerk af te steken.

Vuurwerk voor de particuliere verkoop is ingedeeld in drie categorieën. Het vuurwerk van categorie 1 mag worden verkocht aan kinderen vanaf twaalf jaar, categorie 2 aan jeugd vanaf zestien jaar en categorie 3 aan personen van achttien jaar en ouder. De categorieën staan op de verpakking. Het afsteken van zelfgemaakt en illegaal vuurwerk, zoals strijkers en lawinepijlen, is verboden. Als iemand wordt gepakt met illegaal vuurwerk, of vuurwerk afsteekt buiten de toegestane tijden volgt een Halt-straf of een boete. Op het afsteken van legaal vuurwerk buiten de toegestane tijden staat een boete van 100 euro; wie nog geen achttien jaar is wordt verwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Het afsteken van illegaal vuurwerk levert per afgestoken item al snel een boete van 400 euro op en voor minderjarigen een werkstraf van 20 uur. 

Afvalbakken

Half december is begonnen met het afsluiten van de hondenpoepbakken. Na oud en nieuw gaan die weer open. Tot die tijd moeten de hondenpoepzakjes bij het restafval worden gedaan. Ook enkele afvalbakken worden afgesloten. ‘Zet rond de jaarwisseling geen vuilnis naast de afvalbakken, afvalcontainers of hondenpoepbakken. Dat kan namelijk gevaarlijke situaties (brandjes) opleveren,’ zo waarschuwt de gemeente nog eens extra voor een toch al niet toegestane praktijk.

Zelf opruimen

De gemeente vraagt vuurwerkgebruikers ook om hun vuurwerkafval zoveel mogelijk zelf op te ruimen. Veeg ze bij elkaar, maar gooi ze pas weg nadat u er een emmer water overheen hebt gegooid. Er kan namelijk nog vuurwerk tussen liggen dat niet is afgegaan of dat nog smeult. Elk jaar zet de gemeente extra veegmachines in om alles op te ruimen, maar het duurt even voordat heel Zaanstad weer schoon is. Het is daarom fijn als de vervuilers zelf ook een handje helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen