Om 18:00 uur toch weer vuurwerk in het Veldpark

Foto: Pixabay / Xuuxuu

Volgens een omwonende van het Zaandamse Burgemeester in ’t Veldpark zijn de blauwe reigers daar inmiddels begonnen met het bouwen van nesten, maar toch begint er om 18:00 uur weer de inmiddels traditionele, een uur durende vuurwerkdemonstratie van het Zaandamse bedrijf Bofi. Tot verdriet van bewoners, die net als een aantal politieke partijen al jaren proberen om de show uit de nabijheid van de in het park levende dieren te krijgen.

De omwonende die afgelopen donderdag zijn zorgen uitsprak in de gemeenteraad zei eveneens al jaren contact te hebben met de provincie en met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord over de successievelijke vergunningen, maar steeds weer tegen een muur aan te lopen: de provincie geeft aan te wachten op een verandering in de Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad om een grond te hebben om toestemming te kunnen weigeren en Zaanstad verwijst steeds weer naar ‘Haarlem’. Fractievoorzitter Romkje Mathkor van GroenLinks toonde zich zichtbaar gefrusteerd over de gang van zaken: hoe kan het zijn dat een gemeenteraad zich uitspreekt tegen vuurwerk in de plaatselijke parken tijdens de jaarwisseling, er daarom een verbod komt en een commerciële partij ruim een week eerder tóch weer als vanouds mag knallen?

Verplaatsing

Ook wethouder Hans Krieger was verbaasd geweest, zo liet hij weten, maar kon zich beroepen op ‘een niet geheel vrijwillige afwezigheid’ ten tijde van het proces: hij was immers tijdelijk wethouder-af na de breuk in de VVD-fractie. Een last minute verplaatsing naar de Ringweg zoals door Mathkor was voorgesteld wilde Krieger nog wel bekijken, maar hij had er al bij voorbaat een hard hoofd in en het is dan ook niet gelukt. Volgens Krieger gaat de provincie niet alleen over vergunningen voor shows met professioneel vuurwerk, maar ook over shows waarbij meer dan 200 kilo consumentenvuurwerk wordt afgestoken. Een gemeente kan daar wel bedenkingen tegen uiten, maar die zijn niet doorslaggevend. De wethouder zegde wel toe om met de provincie en met Bofi in gesprek te gaan over de toekomst. Een harde garantie dat er komend voorjaar tijdens de kermis, middenin niet broedseizoen niet opnieuw vuurwerk te zien en te horen zal zijn in het Veldpark wilde hij echter niet geven. Maar hij gaat er wel zijn best voor doen.

Reacties