Verwondering in de politiek over verbod én toestaan vuurwerk in park

Foto: PxHere

Een verbod voor particulieren om vuurwerk af te steken in de parken van Zaanstad maar wel een provinciale vergunning voor een show van datzelfde vuurwerk in het Burgemeester In ’t Veldpark. GroenLinks, Rosa, de Partij voor de Dieren en de SP snappen er niets meer van.

‘Jaar na jaar’ protesteren ze tegen de commerciële vuurwerkdemonstraties in het park door middel van moties, schriftelijke vragen en wat er verder maar mogelijk is. ‘Deze commerciële demonstraties hebben zowel op de omwonenden als op de natuur in het park een enorme impact,’ schrijven ze nu in nieuwe vragen over de show van het Zaanse bedrijf Bofi op 22 december. ‘Door de gemeente wordt elke keer verwezen naar de provincie voor het afgeven van een vergunning. Dit geldt echter vooral voor professionele vuurwerkshows. In het geval van commerciële shows kan de gemeente wel degelijk weigeren een vergunning af te geven.’

Allerlaatste keer

Concreet willen ze daarom weten waarom de vergunning is afgegeven terwijl een raadsmeerderheid tegen het afsteken van vuurwerk in parken is, waarom de politiek gevoelige vergunningaanvraag niet aan de gemeenteraad is voorgelegd en of de verleende vergunning alsnog worden ingetrokken. Mocht dit laatste niet meer kunnen, dan willen Romkje Mathkor (GL), Mariska Schuttevaer (Rosa), Melchior Mattens (PvdD) en Evert Harto (SP) de toezegging dat het dit jaar de allerlaatste keer is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen