Geregistreerde beveiligingscamera op elke 101 inwoners

Foto: PxHere

In Noord-Holland staan bij de politie in totaal 44.868 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 64 inwoners. Amsterdam heeft van alle 47 gemeenten de meeste camera’s geregistreerd: 21.816. In Zaanstad zijn dat er 1570: één op elke 101 inwoners.

Dit en meer blijkt uit stukken van de politie die VPN Gids.nl na een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg. Geregistreerde beveiligingscamera’s van overheden, bedrijven en particulieren worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. Noord-Holland is een provincie met relatief gezien veel bewakingscamera’s: alleen in Gelderland zijn dat er relatuef meer. Daar bevindt zich op iedere 57 inwoners één geregistreerde bewakingscamera. De cameradichtheid – ofwel het  aantal camera’s per 10.000 inwoners – is in onze procincie het hoogst in Zandvoort: 473. Wat het aantal overheidscamera’s betreft spant Haarlemmermeer de kroon, wat verklaarbaar is vanwege de aanwezigheid van Schiphol. Het merendeel van de 4683 publieke camera’s in die gemeente waarop de politie snel kan meekijken is gelokaliseerd op de luchthaven. In Zaanstad zijn het er 130. Ter vergelijking: Wormerland telt er slechts één en Oostzaan drie.

Lang niet alle gemeenten hebben beveiligingscamera’s van de overheid geregistreerd bij de politie: 31,5 procent heeft geen enkele publieke camera aangemeld bij de database van de politie, terwijl het onwaarschijnlijk is dat al deze gemeenten geen camera’s beheren. Daarmee ligt het daadwerkelijke aantal overheidscamera’s waarschijnlijk hoger dan puur op basis van de beschikbare data kan worden vastgesteld. In het kader van het project Camera in Beeld vraagt de politie bedrijven en particulierenom hun camera’s te registreren. Op die manier kan de politie in het geval van een misdaad snel camera’s lokaliseren en nagaan of er beelden zijn vastgelegd die van belang kunnen zijn voor het onderzoek. Particulieren die een registratieformulier invullen hebben gemiddeld twee camera’s. Van alle geregistreerde beveiligingscamera’s is 87,6 procent op de openbare weg gericht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen