‘Kruimelregeling’ om wonen in bunker Hembrugterrein te faciliteren

Foto: Google Street View

Het college wil met een ‘kruimelregeling’ het bestemmingsplan omzeilen en mogelijk maken dat er in de toekomst gewoond kan worden in bunker M7 op het Hembrugterrein. Dat is nu nog niet toegestaan in het munitiemagazijn M7 – 300 aan de Havenstraat, een Rijksmonument. 

Het nieuwe bestemmingsplan Havenstraat – Hemkade regelt dat het Hembrugterrein niet langer een gezoneerd industrieterrein is, waar woningbouw uitgesloten is. Maar wonen is daarom nog niet zonder meer mogelijk. De regels over geluid in het bestemmingsplan Havenstraat – Hemkade schrijven voor dat voldaan moet worden aan de maximaal toegestane grenswaarden voor geluid of dat een hogere waarde moet zijn verleend. De geluidsbelasting op de bunker M7 is hoger dan het toegestane maximum. ‘Met toepassing van de kruimelregeling kan deze hogere waarde wel worden verleend,’ schrijft wethouder Wessel Breunesse in een memo aan de gemeenteraad. Als het zover is kan de raad zich over het concrete voorstel buigen.

Sectorpark

Het voormalige munitiemagazijn ligt in het Sectorpark Zaandam dat in de jaren 50 van de vorige eeuw is opgeheven. Dit gedeelte was met een hek afgescheiden van het militaire terrein en de gebouwen hadden geen relatie met de Artillerie-Inrichtingen. Het Sectorpark had een eigen ingang aan de kant van het Zijkanaal G en een eigen aanlegsteiger. Bunker M7 heeft een oppervlakte van 14,20 bij 10,70 meter en is opgetrokken in gewapend beton. Het flauw hellende dak is van beton afgedekt met bitumen en is er als een lichte constructie enigszins los bovenop gezet, met het oog op mogelijke ontploffingen. We spreken dan van een ‘plofdak’.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen