Achtstegroepers gaan in de eigen klas les over vuurwerk geven

Foto: Twitter / Stichting Gebruikers Assistentiehonden

Wethouder Rita Noordzij geeft morgen om 13:30 uur in het stadhuis de aftrap voor de vuurwerkcampagne van dit jaar voor de basisschoolleerlingen van groep 8. De afgevaardigde leerlingen leren hoe zij zelf een vuurwerkpresentatie kunnen geven in hun eigen klas over veilig omgaan met vuurwerk en het voorkomen van overlast.

Een panel van experts (van de brandweer, de politie en een EHBO-verpleegkundige) zijn aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden. Voorlichting is een belangrijk goed, zo bleek weer eens toen de Stichting Gebruikers Assistentiehonden onlangs bekendmaakte dat elke decembermaand vijf hulphonden zó getraumatiseerd raken door vuurwerk dat ze daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje.

De SGA stelde dat vast na een inventarisatie van incidenten met hulphonden in de afgelopen jaren.De belangenorganisatie voor mensen met een handicap of psychische aandoening met een hulphond sprak in een bericht op Facebook van een ‘alarmerende situatie’. Gevreesd wordt dat de betrokken dieren kruitgeur en knallen voortaan associëren met paniek en daardoor bij herhaling wegrennen of verstijven. Ze kunnen dan voorgoed arbeidsongeschikt worden als hulphond. De opleiding van één dier kost zo’n 25.000 euro. De SGA is daarom de landelijke campagne Verknal mij niet door vuurwerk begonnen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen