Gedeputeerde per direct weg wegens dossier Tata Steel

Foto: Flickr / Udo Geisler

Gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) heeft met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend bij commissaris van de Koning Arthur van Dijk naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rond Tate Steel in IJmuiden. ‘Ik heb de afgelopen periode geprobeerd een goede balans te vinden tussen de volksgezondheid van de omwonenden en het economisch belang van Tata. Na drie jaar hard werken bleek recent weer dat de samenwerking met de controlerende en toezichthoudende instanties niet bracht wat daarvan verwacht mocht worden,’ aldus Tekin in een persbericht.

Daarop besloot hij zijn politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en per direct zijn ontslag in te dienen. ‘De bewoners verdienen een bestuurder die met een frisse blik dit ingewikkelde dossier verder brengt.’ Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Rijkswaterstaat de staalfabrikant in 2010 toestond om meer giftige stoffen in het oppervlaktewater te lozen dan volgens Europese richtlijnen is toegestaan. De geloosde cyanide wordt door het Europees Milieuagentschap als ‘zeer giftig’ aangemerkt. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat reageerde met de verklaring dat de vergunning inmiddels is aangepast en dat ‘vrije cyanide’, de giftigste vorm van de stof, voor het laatst in ‘extreem lage concentraties’ is gevonden in 2004. Eerder was al gebleken dat het Indiase Tata Steel tot twee keer meer schadelijke stof uitstoot dan is toegestaan. Tata Steel ontkent alle aantijgingen, maar dat is de standaard reactie van het bedrijf. Dwangsommen zijn in IJmuiden geen onbekend verschijnsel.

Adnan Tekin. Bron: Provincie Noord-Holland

Het college van Gedeputeerde Staten zegt ‘met respect te hebben kennisgenomen van het besluit van Tekin om af te treden als Gedeputeerde van Noord-Holland. Hij was de afgelopen die jaar verantwoordelijk voor mobiliteit, bereikbaarheid, leefbaarheid en gezondheid, Schiphol en het milieu. Het college van Zaanstad liet eerder weten dat de uitstoot van het staalbedrijf hier geen luchtverontreiniging veroorzaakt. Hoe dat zit met vervuiling van oppervlaktewater kwam daarbij niet aan de orde.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen