Beatrixbrug Zaandam van 11 januari tot eind juni niet begaanbaar

Een impressie van de pontonbrug.
Foto: Provincie Noord-Holland

De Beatrixbrug in hartje Zaandam gaat zaterdag 11 januari dicht voor alle verkeer nadat de naastgelegen Wilhelminabrug in september al werd afgesloten. Gisteren meldden wij al welke consequenties dat heeft voor de busroutes van Connexxion, die al vanaf 5 januari deels andere routes gaan rijden

De provincie vernieuwt het sluizencomplex omdat dit niet meer voldoet aan de eisen van de scheepvaart en bovendien in een slechte staat verkeert, maar dat heeft grote consequenties voor het verkeer over land. (Brom)fietsers, voetgangers en mindervaliden kunnen tijdens het wegvallen van beide vaste bruggen over de Zaan gebruikmaken van een tijdelijke pontonbrug. De werkzaamheden aan de Beatrixbrug lopen ongeveer een maand uit en zullen niet tot eind mei maar tot eind juni duren, verwacht de provincie nu. Dit komt doordat de betonnen constructie van de aanbrug ernstig is aangetast door water en dooizout. Ook is gebleken dat de dekking (de betonlaag boven de wapening) in het verleden niet goed is aangebracht en daarom hersteld moet worden. Door dit werk nu uit te voeren wordt voorkomen dat de brug op een later moment opnieuw afgesloten moet worden. De Wilhelminabrug gaat wel volgens planning eind mei volgend jaar weer open.

Omleidingen

Tijdens de afsluiting van de beide bruggen wordt al het verkeer omgeleid (zie onderstaande omleidingskaarten). Die gelden voor zowel marktdagen als niet-marktdagen. Een langere reistijd is onontkomelijk. 

(Brom)fietsers, voetgangers en mindervaliden kunnen gebruikmaken van de tijdelijke brug. Deze loopt van de Burchtkade naar de kade voor het Zaantheater en is alle dagen van de week 24 uur per dag beschikbaar. De brug heeft een uitvaarbaar deel zodat schepen kunnen passeren. Wanneer dit deel open staat geldt een wachttijd van gemiddeld een kwartier. Er wordt bij het openen van de brug rekening gehouden met de spitstijden.

Op 16 december is er tussen 19:00 en 21:00 uur gelegenheid om vragen te stellen in het informatiecentrum Wilhelminasluis aan de Zuiddijk 39.

Reacties