Nieuwe buslijnen en andere (centrum)routes vanaf 5 januari

Foto: Flickr / Nicky Boogaard

Het duurt nog even, maar op 5 januari gaat in de Zaanstreek een nieuwe dienstregeling van Connexxion in vanwege de renovatie van de Wilhelminasluis en de sluiting van beide bruggen. Daardoor is tijdelijk geen verkeer meer mogelijk door het centrum van Zaandam. Veel buslijnen gaan een andere route rijden en er komen drie nieuwe lijnen bij. Op vrijwel alle lijnen wijzigen aankomst- en vertrektijden. U kunt de nieuwe vertrektijden zien in de reisplanner of bij het zoeken van een dienstregeling als u als vertrekdatum een datum na 15 december kiest. 

De haltes Vinkenstraat, Gedempte Gracht en Peperstraat vervallen vanaf 5 januari voor alle lijnen. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam moeten de bus nemen naar Zaandam Station of naar de halte Het Mennistenerf. Van en naar het Zaans Medisch Centrum reist u met de buslijnen 56, 65, 66, 391, 393, 394, 395 en 398. Hieronder staan alle veranderingen per lijnnummer. De nieuwe Wilhelmina- en Beatrixbrug gaan naar verwachting beide eind mei volgend jaar open voor het verkeer. 

Nieuw: Lijn 56 is een ringlijn die vanaf het station in Zaandam via de Vincent van Goghweg, het Zaans Medisch Centrum, het Mennistenerf, de Vermiljoenweg en de Vijfhoek weer naar Zaandam Station rijdt. Lijn 56 stopt op alle tussenliggende haltes en rijdt twee keer per uur, in de avonden en op zondag één keer per uur. De bus rijdt in één richting en vertrekt op Zaandam Station vanaf halte D. In tegenovergestelde richting rijdt lijn 66.

Lijn 59: Zaandam Station – Beverwijk. De route van lijn 59 is ongewijzigd.

Lijn 64: Zaandijk Rooswijk – Zaandam Station – Kogerveld. Tussen Zaandam Station en de halte Hof van Zaenden rijdt lijn 64 in beide richtingen rechtstreeks via de Provincialeweg en de Vincent van Goghweg en stopt op elke tussenliggende halte. Reizigers voor het Zaans Medisch Centrum kunnen gebruikmaken van de halte Hof van Zaenden of van andere buslijnen. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station.

Lijn 65: Assendelft – Zaandam Station – ZMC – De Vlinder. Lijn 65 heeft een aangepaste route tussen Zaandam Station en De Vlinder. Vanaf Zaandam Station rijdt de bus via de Provincialeweg en de Vincent van Goghweg naar het Zaans Medisch Centrum en vervolgens via de haltes Noordwachter en Tjotterlaan richting Smitsven en De Vlinder. Lijn 65 stopt daarbij op elke tussenliggende halte en rijdt altijd twee keer per uur op dit traject (in de avonden eenmaal per uur).

Nieuw: Lijn 66 is een ringlijn die vanaf Zaandam Station via de Den Uylbrug, de Vijfhoek, de Vermiljoenweg, het Mennistenerf, het Zaans Medisch Centrum en de Vincent van Goghweg naar Zaandam Station rijdt. Lijn 66 stopt op alle tussenliggende haltes en rijdt twee keer per uur; in de avonden en op zondag één keer per uur. De bus rijdt in één richting en vertrekt op Zaandam Station vanaf halte F. In tegenovergestelde richting rijdt lijn 56.

Bron: Connexxion

Lijn 67: Assendelft – Zaandam Station – Wormer. Lijn 67 zal vanaf 5 januari voorlopig in beide richtingen weer via de Westzijde (halte Botenmakersstraat) gaan rijden.

Lijn 69: Krommenie-Assendelft – Zaandam Station – Kalf. Tussen Zaandam Station en halte Hof van Zaenden rijdt lijn 69 in beide richtingen rechtstreeks via de Provincialeweg en de Vincent van Goghweg, en stopt daarbij op elke tussenliggende halte. Reizigers voor het Zaans Medisch Centrum kunnen gebruikmaken van de halte Hof van Zaenden of van de overige buslijnen. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station.

Lijn 391: Zaandam Zaanse Schans – Amsterdam CS. De route van lijn 391 is ongewijzigd.

Lijn 392: Zaandam Station – Amsterdam Metro Noord. Lijn 392 rijdt vanaf Zaandam Station rechtstreeks en zonder tussenliggende haltes naar Hotels Vijfhoek, via de Den Uylbrug en vice versa. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station, reizigers voor lijn 392 van en naar de Wibautstraat gaan via De Vlinder.

Nieuw: R-netlijn 393 rijdt op werkdagen in de spitsuren tussen het Zaans Medisch Centrum en Amsterdam CS via De Weer, de Vermiljoenweg, de Vijfhoek en De Vlinder. Lijn 393 stopt op elke tussenliggende R-nethalte. ’s Morgens worden zes ritten richting Amsterdam CS gereden en ’s middags zes ritten richting Zaandam. Hiermee behouden reizigers van en naar de haltes Tjotterlaan en Vermiljoenweg een rechtstreekse verbinding met Amsterdam CS in de spitsuren, ondanks het wegvallen van lijn 394 over De Weer.

Lijn 394: Zaandam Station – ZMC – Amsterdam CS. Lijn 394 rijdt voortaan tussen Zaandam Station en halte Noordwachter via de Provincialeweg, de Vincent van Goghweg en het Zaans Medisch Centrum. Daarbij wordt alleen gestopt op de tussenliggende R-nethaltes. Reizigers van en naar het centrum van Zaandam reizen via Zaandam Station, reizigers van en naar de Tjotterlaan en Vermiljoenweg reizen met de lijnen 56, 65, 66 of 393.

Lijn 395: Wijdewormer P+R – ZMC – Amsterdam Sloterdijk. De route van lijn 395 is ongewijzigd.

Lijn 398: Zaandam ZMC – Amsterdam Riekerpolder. Lijn 398 zal zes ritten per werkdag rijden richting Amsterdam en vijf ritten per werkdag richting Zaandam.

Lijn N92: Amsterdam Leidseplein – CS – Zaandam Station. Nachtlijn N92 rijdt via het Mennistenerf, het Zaans Medisch Centrum en de Provincialeweg naar Zaandam Station in plaats van via de Gedempte Gracht. De ritten die normaal gesproken tot de Gedempte Gracht rijden en daar overgaan op lijn N94, gaan nu op Zaandam Station over op lijn N94.

Lijn N94: Amsterdam Leidseplein – CS – Zaandam Station – Westzaan. Nachtlijn N94 rijdt via halte Noordwachter, het Zaans Medisch Centrum en de Provincialeweg naar Zaandam Station in plaats van via Het Mennistenerf. De ritten die normaal op de Gedempte Gracht starten, starten vanaf 5 januari op Zaandam Station.

 

Reacties