Nieuwe papieren uitgave wandelgids Noord-Hollandpad

Foto: Twitter

Gedeputeerde Jack van der Hoek van Recreatie en Toerisme ontving vorige week het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids van het Noord-Hollandpad uit handen van Marcia van Bijnen van Uitgeverij Open Kaart. ‘Het Noord-Hollandpad maakt het mogelijk om de provincie (beter) te leren kennen en nieuwe plekken te ontdekken. In de nieuwe wandelgids zijn alle etappes en routekaarten weer actueel. Ik raad iedereen aan de wandelschoenen aan te trekken en een of meerdere etappes van deze langeafstandsroute te lopen,’ zei Van der Hoek bij die gelegenheid.

De etappes elf (Akersloot – Krommenie) en twaalf (Krommenie – Halfweg) voeren door de Zaanstreek. Dorpen als Akersloot zijn gebouwd op eeuwenoude strandwallen en het gebied is één van de meest vogelrijke delen van Noord-Holland. In de poeltjes langs de route is het vaak een drukte van jewelste. ’s Winters vliegen hier soms duizenden smienten over. Bij Akersloot wordt met het pontje het Noordhollandskanaal overgestoken. De wandelroute gaat dwars door het oeroude Oer-IJgebied, langs oude molens en door veenpolders. U loopt een stuk op een oude zeedijk: de Lagendijk. In de middeleeuwen opgeworpen om het via de Crommenije oprukkende water van het IJ en de achterliggende Zuiderzee tegen te houden. Het Fort bij Krommeniedijk en de omliggende weilanden zijn vanaf de Lagendijk goed te overzien. Vanaf het fort loopt de route via verharde paden naar station Krommenie.

Twee forten

Op de route naar Halfweg liggen twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort aan den Ham en Fort Veldhuis. Fort Veldhuis is één van de oudste betonnen forten en stamt uit 1897. Het wordt nu gebruikt door de Aircraft Recovery Group. Beide forten zijn beperkt te bezichtigen en te bereiken via de Lagendijk. Vanuit Krommenie wandelt u naar de Noorder IJ- en Zeedijk. Neem bij Buitenhuizen de veerpont over het Noordzeekanaal, waarna u kunt kiezen uit slingerende bospaadjes of de Inlaagdijk. Deze dijk werd al in de middeleeuwen aangelegd en is in 1675 doorgebroken. De braak (plas) die u onderweg tegenkomt herinnert daar nog aan.

Vlak voor Halfweg is de oude dijk deels vervangen door een nieuwe dijk, de Spaarndammerdijk. De vele vliegtuigen die hier overvliegen kunnen niet genegeerd worden. Zij geven duidelijk aan dat Schiphol vlakbij is. Wandelroute 12 is dan ook een bijzonder traject in het Noord-Hollandpad. Aan de ene kant de drukte en de bedrijvigheid van de Randstad, aan de andere kant genieten van rust en ruimte,’ aldus de beschrijving in de digitale gids.

Route van 284 kilometer

Recreatie Noord-Holland is de beheerder van het Noord-Hollandpad en blij met de nieuwe wandelgids. Op de website staan uitgebreide informatie over de zestien etappes, alternatieve routes tijdens het broedseizoen, aanbiedingen en nieuwsberichten. Maar we weten gedrukte gids wordt nog steeds zeer gewaardeerd. Het pad voert wandelaars langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. De hoofdroute is 284 km lang. Het startpunt is Texel en het pad eindigt in Huizen. Of andersom. Op Facebook vindt u altijd het laatste nieuws.

https://twitter.com/Wandelvrouw/status/1146785530937581568

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen