Vanaf volgend seizoen ook kaartje kopen voor De Huisman

Foto: Flickr / Marie Thérèse Hébert & Jean Robert Thibault

Vereniging De Zaansche Molen gaat vanaf het komende toeristische hoogseizoen toegang heffen voor specerijmolen De Huisman op de Zaanse Schans. De aanleiding is dat het toenemende aantal bezoekers voor onveilige en onprettige situaties zorgt. Vorig jaar ontving de molen 300.000 bezoekers en dit jaar lijken dat er minstens evenveel te worden. De Huisman is de enige molen op de Schans die nu nog gratis binnen bezichtigd kan worden.

Met deze stap zet De Zaansche Molen in op ambachtelijkheid, authenticiteit en kwaliteit, aldus algemeen manager Peter-Jan van Steenbergen. Het museale (productie-) deel van de molen wordt uitgebreid en het winkeldeel krimpt. Verder worden er meer producten aangeboden die in de molens zelf worden gemaakt, zoals arachideolie, pigmenten, papier en snijplanken. Groepen groter dan tien personen worden geweerd en doorverwezen naar de andere molens op de Zaanse Schans. Individuele bezoekers en kleinere groepen krijgen het complete productieproces in een specerijmolen te zien en er wordt ook een nieuwe film gemaakt over de molen. Daarmee wordt geïnteresseerde bezoeker verdieping geboden. Molenaar Sjors van Leeuwen zegt blij te zijn met de nieuwe opzet. ‘De geur trekt mensen nu al naar de molen, maar veel mensen weten als ze de molen verlaten weinig tot niets. In de nieuwe situatie heb ik de gelegenheid om mensen meer te vertellen over de werking van de molen en het prachtige verhaal van De Huisman.’

Bron: Wikimedia

Van alle markten thuis

De Huisman dateert uit 1786, was oorspronkelijk een snuifmolen en ging na de Franse bezetting door als snuif- en mosterdmolen. Na 1913 was De Huisman een houtzaagmolen voor onder andere de beroemde Verkade-kisten. Op de Zaanse Schans is de molen gecombineerd met het binnenwerk van specerijmolen Indieswelvaren. De Huisman is vanaf 2011 weer ingericht als specerijmolen, na jaren als mosterdmolen te hebben gefungeerd.

Reacties

0