Tijdelijke huisvesting De Werf achter de oude basisschool

De nieuwbouw van De Werf.
De nieuwbouw van De Werf.
Foto: Gemeente Zaanstad

De tijdelijke school voor leerlingen van basisschool De Werf komt niet aan de Wandelweg in Wormerveer, maar op een voetbalveld achter de school aan de Lagedijk in Oud Zaandijk.

In Wormerveer werd gevreesd voor overlast wanneer de leerlingen van De Werf zouden worden toegevoegd aan die van deze vestiging van De Mei (met zes leslokalen en een speelzaal), die daarvoor met zes lokalen zou moeten worden uitgebreid. De Werf wordt gesloopt en herbouwd en gedurende die rond vijftien maanden durende klus moeten de 320 leerlingen ergens onderdak vinden.

Overlast

Op een bewonersavond in mei spraken veel aanwezigen zich tegen de komst van de extra kinderen uit. Gevreesd werden onder andere geluidsoverlast van spelende kinderen, parkeeroverlast en een verkeerschaos. De zes extra benodigde lokalen zouden vrijwel het gehele schoolplein in beslag nemen, waardoor er voor de leerlingen vrijwel geen buitenruimte over zou blijven. En ook binnen niet, omdat ook het speellokaal een lesfunctie zou moeten krijgen met twaalf groepen.

Dat alles in overweging nemende, en de beide keren indachtig dat een escalatie met de buurt plaatshad over geluidsoverlast van de spelende kinderen, ging de gemeente op zoek naar een alternatief en vond die achter De Werf. Daar is een voetbalveld waar tijdelijk zeven lokalen geplaatst kunnen worden, waardoor er aan de Wandelweg niet meer dan vijf groepen gehuisvest hoeven te worden.

Kerstvakantie

Op de Lagedijk wordt een aantal verkeersaanpassingen gedaan om automobilisten en vrachtverkeer te wijzen op schoolgaande kinderen. Op de Wandelweg worden evengoed maatregelen getroffen om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken. Deze aanpassingen zijn besproken met de omwonenden. De leerlingen van De Werf kunnen nu na de komende kerstvakantie verhuizen.

Het nieuwe schoolgebouw van De Werf komt na een lang conflict met omwonenden verder van de huizen af te liggen dan eerst was gepland, ruim drie meter verder van de Koperslagerstraat af. Ook wordt het in de lengte 5,6 meter evenwijdig aan de Provincialeweg opgeschoven.

Bewoners hadden bezwaar tegen de hoge nieuwbouw, waardoor ze minder zon hadden en hun privacy werd aangetast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen