Doorsnee vermogen Zaans huishouden vorig jaar 25.900 euro

Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Het doorsnee vermogen van een Zaans huishouden bedroeg vorig jaar 25.900 euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat ligt onder het landelijke gemiddelde van 38.400 euro, en dat was weer 10.000 euro meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen.

Het doorsnee (mediane) vermogen is het middelste vermogen wanneer alle particuliere huishoudens van laag naar hoog worden gerangschikt. Dat wil zeggen dat de helft van de huishoudens meer en de andere helft minder vermogen bezit. De tien procent huishoudens met de laagste vermogens hadden samen meer schulden dan bezittingen: per saldo een negatief vermogen van 45 miljard euro. Dat komt vooral doordat in deze groep veel woningbezitters zitten van wie de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde.

Het meeste vermogen is geconcentreerd bij de hoogste tien procent vermogens. De bezittingen van die huishoudens (1.033 miljard euro) bestonden voor 36 procent uit de eigen woning, voor 20 procent uit een aanmerkelijk belang in ondernemingen en voor dertien procent uit bank- en spaartegoeden. Hun schuld bedroeg 157 miljard euro. Bij het vaststellen van de fiscale hypotheekschuld zijn eventueel opgebouwde tegoeden bij spaar- en beleggingshypotheken niet meegenomen omdat het CBS tot op heden geen toegang heeft gekregen tot de onderliggende gegevens. Ook worden pensioenaanspraken en andere aanspraken van sociale zekerheid niet tot het vermogen gerekend, omdat deze collectief worden geregeld en niet op persoonsniveau toerekenbaar zijn, of overdraagbaar van persoon op persoon.

Kleinere kloof

De ongelijkheid in vermogen tussen huishoudens was in 2018 kleiner dan in 2017. De vermogensongelijkheid daalt al vanaf 2015, wat samenhangt met de aantrekkende woningmarkt. Tussen 2011 en 2014 nam de vermogensongelijkheid nog toe als gevolg van de daling van de huizenprijzen tijdens de economische crisis, die vooral de minder vermogende huizenbezitters trof. Rijkere huishoudens met een eigen woning hebben vaak ook andere bezittingen.

Bron: CBS

Met een vermogen van in doorsnee 337.000 euro was Bloemendaal de meest vermogende gemeente in 2018. Ook staan er in de top tien van meest vermogende gemeenten veel Brabantse dorpen: Alphen-Chaam, Hilvarenbeek, Oirschot, Sint-Anthonis en Bergeijk. Hier wonen naar verhouding veel ouderen, die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd. Huishoudens met het laagste doorsnee vermogen bevinden zich vooral in de grote steden, met Rotterdam met een doorsnee vermogen van 4300 euro voorop. Utrecht is de enige van de vier grote steden die niet in de top tien van gemeenten met laagste vermogens valt, maar ook daar was het vermogen met 14.200 euro relatief laag. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen