Veertien nieuwe appartementen bovenop het oude Stadskantoor

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt een zevende verdieping op het voormalige Stadskantoor aan de Ebbehout 29 in Zaandam met in totaal veertien woningen, waarvan een deel in de sociale huursector. Het pand heeft inmiddels op de begane grond een Deen-supermarkt en daarboven 82 appartementen. Aan de noordkant van het gebouw is een grote parkeerplaats aanwezig voor bezoekers van de winkel, bewoners van de appartementen en OV-reizigers. De nieuwe woningen krijgen een oppervlakte variërend tussen 30 en 75 vierkante meter.

Initiatiefnemer Bergermeer heeft bij de gemeente aangegeven dat hij de parkeereis van acht parkeerplaatsen wil oplossen door parkeerabonnementen af te nemen voor het parkeerterrein Ebbehof. Dit is toegestaan omdat de loopafstand tussen Ebbehout 29 en het parkeerterrein – eerste uur gratis, daarna 1,50 euro per uur met een dagtarief van maximaal vijftien euro voor niet-abonnementhouders – minder dan 250 meter is. De parkeerabonnementen dienen verplicht door Bergermeer afgenomen te worden tot het moment is aangebroken dat betaald parkeren is ingevoerd in een straal van 500 meter rondom Ebbenhout 29. De Ebbehof heeft 214 plekken en twee invalidenparkeerplaatsen. 

Nooit een parkeervergunning

Het beleid in Zaanstad is dat initiatiefnemers van woningbouw een ontheffing op de parkeereis kunnen aanvragen in gebieden waar een betaald parkeerregime van kracht is, in ruil voor de afspraak dat er geen parkeervergunningen worden verleend aan toekomstige bewoners. Zo wordt voorkomen dat de gevolgen van een tekort aan parkeerplaatsen worden afgewenteld op de omgeving. Bergermeer kan vooralsnog geen gebruikmaken van deze regeling, aangezien de huidige buitengrens van de parkeerregulering heel dichtbij ligt. Naarmate de buitengrens van betaald parkeren in de toekomst verderweg komt te liggen, zal gratis parkeren op afstand voor bewoners van de Ebbehout 29 steeds minder aantrekkelijk worden vergeleken met bijvoorbeeld het afnemen van een abonnement voor parkeerterrein Ebbehof, verwacht het college. 

De huidige…
… en de toekomstige situatie.

Nu en in de toekomst zijn en blijven de huidige en toekomstige bewoners van de Ebbehout 29 uitgesloten van het aanvragen van een parkeervergunning om te parkeren op betaalde parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Deze bepaling blijft gelden als alle voor hen gereserveerde abonnementen in de toekomst zijn afgenomen door bewoners van Ebbehout 29. De verplichting tot het structureel afnemen van parkeerabbonnementen voor acht parkeerplaatsen totdat betaald parkeren is ingevoerd op alle parkeerplaatsen in een gebied met een straal van 500 meter rondom Ebbenhout 29 en de bepaling dat nu en in de toekomst geen parkeervergunning wordt verstrekt aan bewoners van de woningen is vastgelegd in een parkeerovereenkomst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen