Al 66 keer drugs onderschept in gevangenis Westzaan

18 jul 2017, 19:19 Actueel
dea mar loose
Wikimedia
Sinds de opening vorig jaar september zijn in het Justitieel Complex Zaanstad 66 keer drugs gevonden bij bezoekers en in cellen. Ook zijn zeker negen mobiele telefoons in beslag genomen bij gedetineerden.
Volgens Het Parool , de krant die de gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB), ging het bij de drugs 46 keer om hasj, tien keer om wiet, om een xtc-pil, een capsule met onbekende inhoud, een flesje met onbekende vloeistof en driemaal om cocaïne. Een 25-jarige vrouw uit Almere gebruikte onlangs de luier van een baby om drugs en twee telefoons naar binnen te smokkelen. Zelf mocht ze de gevangenis niet meer in, omdat ze al eerder was gepakt met smokkelwaar.

Intrekken verlof

Minstens acht bezoekers zijn sinds de opening van de gevangenis in Westzaan overgedragen aan de politie omdat ze meer dan vijf gram softdrugs bij zich hadden. Wanneer er contrabande wordt gevonden bij een gevangene, kunnen maatregelen worden opgelegd omdat de huisregels zijn overtreden of omdat de orde en veiligheid in het geding zijn. Dan kan het gaan om het intrekken van het eerstvolgende verlof of een pedagogische sanctie op maat.
Een opvallend incident had plaats in december, toen verkeerde gedetineerde werd vrijgelaten. Hij had dezelfde achternaam als de rechtmatige afzwaaier.
De Zaanse gevangenis - annex Huis van Bewaring - is de grootste en meest geavanceerde
van Nederland, maar volgens de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen is in het algemeen de veiligheid niet meer te garanderen. De werkdruk is te hoog, wat risico’s voor zowel de gedetineerden als het personeel betekent. Zonder ingrijpen zullen meer geweldsincidenten plaatsvinden en zal het aantal zelfmoorden stijgen, waarschuwt de raad.

Bezuinigingen

Door jarenlange bezuinigingen zijn 3000 medewerkers vertrokken, becijfert de Ondernemingsraad, en ‘hoewel leegstand van de cellen anders doet vermoeden, is de werkdruk extreem hoog. Hierdoor zijn overwerk en overtredingen van de Arbeidstijdenwet dagelijkse praktijk geworden met een hoog ziekteverzuim als gevolg’.
In september vorig jaar zaten zo'n 8000 mensen gevangen in Nederland, van wie rond 1000 op bedrijventerrein Hoogtij. De verwachting is dat de criminaliteit de komende jaren verder daalt, waardoor nog minder behoefte is aan cellen.