Het is niet bekend hoeveel Zaanse woningen nog gebruikmaken van loden waterleidingen en waar deze huizen staan. Omdat de gezondheid van inwoners daarbij in het geding is wil de SP van het college weten wat wat dit betreft de risico’s zijn. In het hele land zouden volgens het adviesrapport Loodinname via kraanwater nog enkele honderden loden buitenleidingen liggen op lastig bereikbare plekken en de Gezondheidsraad schat dat er in Nederland nog 480.000 sociale huurwoningen met (deels) loden binnenleidingen zijn.
In 2001 zijn brancheorganisaties van verhuurders een inspanningsverplichting aangegaan om in 2005 alle loden leidingen uit de woningen van hun leden te hebben verwijderd. Onbekend is echter of dat ook gelukt is. De SP wil nu door middel van schriftelijke vragen bereiken dat er navraag naar wordt gedaan. Omdat ‘slechts’ 14.000 woningeigenaren gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling voor de sanering van de risicovolle leidingen, is de kans groot dat die nog steeds in grote aantallen aanwezig zijn. Is er enig zicht op de situatie in oudere koopwoningen in de gemeente? Tot welk jaar precies loden drinkwaterleidingen werden aangelegd is niet bekend. In huizen met een bouwjaar voor 1945 was lood zeer gebruikelijk. In woningen gebouwd tussen 1945 en 1960 zitten ze mogelijk ook nog.
[embed][/embed]
De
subsidieregeling
van het Rijk voor de vervanging van
loden leidingen
binnenshuis
is in 2005 stopgezet omdat het budget uitgeput was.
Steunfractielid Anna de Groot vraagt of die regeling destijds onder de aandacht is gebracht bij de Zaankanters en
hoeveel inwoners
er
gebruik
van hebben
kunnen maken?
En wat zijn de vervolgstappen om ervoor te zorgen dat die leidingen geheel en al gaan verdwijnen?
De leidingen zijn een gevaar voor (ook ongeboren) baby’s en kinderen en Milieu Centraal adviseert om in huizen met loden leidingen alleen flessenwater te drinken totdat kinderen minimaal zeven jaar zijn.