Buiten-RIC geopend op bedrijventerrein Westerspoor Zuid

Foto: PxHere

Zaanstad heeft sinds afgelopen week een Buiten-Reïntegratiecentrum (RIC) voor gedetineerden die hier na hun vrijlating uit het Justitieel Centrum Zaanstad willen blijven wonen. Ze krijgen er hulp van vrijwilligers op alle leefgebieden en werken er aan een toekomst binnen de grenzen van de wet.

Burgemeester Jan Hamming was bij de opening en schreef op zijn Facebookpagina: ‘Gisteren ontmoette ik daar Mo, nu nog gedetineerd maar hij wil graag een tweede kans met twee handen aangrijpen en na het uitzitten van zijn straf aan het werk in de sport als bijvoorbeeld sportinstructeur. Dankzij de steun van de vrijwilligers van Stichting SurAnt werkt hij aan een nieuwe toekomst en onderstreepte hij het belang van het buiten-RIC. Met de raadsbrede steun van de gemeenteraad met pleitbezorgers van de POV voorop is dit initiatief gerealiseerd. Succes en van harte gefeliciteerd!’

Bron: Facebook / Jan Hamming

De Stichting SurAnt uit Flevoland is de exploitant van het nieuwe centrum; de Partij voor Ouderen en Veiligheid zette het op de raadsagenda. Elke Nederlandse gevangenis heeft een re-integratiecentrum binnen de muren. In zo’n Binnen-RIC worden vrijwilligers en stagiaires ingezet om gedetineerden te begeleiden en te ondersteunen bij de voorbereidingen op een terugkeer in de samenleving. Die daadwerkelijke stap is er echter vaak eentje met hindernissen en daarbij biedt het Buiten-RIC ondersteuning. Een aantal vrijwilligers heeft zelf ook die weg moeten gaan en biedt als ervaringsdeskundige een luisterend oor en adviezen aan over zaken als het inschrijven voor woonruimte, het vinden van een baan of een oplossing zoeken voor schulden. Naast de ex-gevangenen zelf zijn ook hun familie, kennissen of vrienden welkom. Jaarlijks keren zo’n 200 inwoners na een periode in gevangenschap naar Zaanstad terug.

Het Buiten-RIC is gevestigd in een unit van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Penningweg 41 op het bedrijventerrein Westerspoor Zuid. Daar is op de begane grond circa 120 vierkante meter beschikbaar voor activiteiten en op de eerste verdieping nog eens ruim 115 vierkante meter. Het pand is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen