POV pleitbezorger re-integratiecentrum ex-gedetineerden

Foto: Pixabay

De Partij voor Ouderen en Veiligheid pleit voor de komst van een re-integratiecentrum voor ex-gedetineerden in Zaanstad, waar ze (verder) kunnen werken aan een succesvolle terugkeer in de samenleving. Jaarlijks keren zo’n 200 inwoners na een periode in gevangenschap naar de gemeente terug.

Iedere penitentiaire inrichting heeft een re-integratiecentrum (ook wel een binnen-RIC genoemd) binnen de muren, waar aandacht is voor zaken als opleidingen, het bevriezen van schulden en het zoeken naar huisvesting nadat de straf is uitgezeten. Maar daarmee is de betrokkene er vaak nog niet en de POV zal daarom in de komende raadsvergadering tijdens de rondvraag het opzetten van een Zaans buiten-RIC aan de orde stellen. Voormalige gedetineerden moeten daar door vrijwilligers verder op weg geholpen worden.

Buiten door met wat binnen begon

Het systeem van het binnen-RIC spreekt de Partij voor Ouderen en Veiligheid erg aan en wij hebben gemeend dat het in Zaanstad belangrijk is om buiten de gevangenis ook een vergelijkbare plek te creëren waar de ex-gedetineerde naar toe kan gaan als hij vragen heeft of het even niet meer weet,’ aldus fractievoorzitter Harrie van der Laan. De werkwijze moet er zoveel mogelijk lijken op die binnen de muren. Via een samenwerkingsverband kan de afspraak worden gemaakt om te proberen zoveel mogelijk vrijwilligers zowel binnen als buiten in te zetten, aldus het voorstel van de POV. Een dergelijke voorziening zou een investering van tond 45.560 euro vergen, waarvan de Dienst Justitiële Inrichtingen 30 procent – ofwel 13.668 euro – wil co-financieren. Voor Zaanstad blijft dan nog een rekening van 31.892 euro over.

Recidive voorkomen

Nazorg die buiten de gevangenis wordt voortgezet kan voorkomen dat mensen in hun oude criminele gedrag terugvallen en een buiten-RIC kan ook een mogelijkheid tot dagbesteding zijn, volgens de partij. ‘Vanaf het buiten-RIC kan ook gericht gezocht worden naar werkplekken of studie voor de ex-gedetineerden. Dit kan via stage of proefplaatsingen bij werkgevers, wat zou kunnen leiden tot uitstroom naar vast en betaald werk.’

Het buiten-RIC zou 30 tot 40 ex-gedetineerden kunnen ondersteunen in het eerste jaar. ‘Uit ervaring blijkt dat daarvan ongeveer tien personen in een langdurig traject van ondersteuning komen. Zij komen voor meerdere hulpvragen en hebben regelmatig ondersteuning en begeleiding van de vrijwilligers nodig. De overigen komen veelal enkele malen om aan hulpvragen te werken.’

Besparing te halen

Gemiddeld zitten gedetineerden volgens het voorstel 3,4 maanden vast. ‘Een dag detentie kost 200 euro. Als het buiten-RIC slechts tien mensen kan behoeden voor recidive bespaart dat de maatschappij 210.400 euro, zo rekent Van der Laan voor. ‘De verwachting is dat het jaarlijks mogelijk is om vijf cliënten binnen drie tot zes maanden naar een betaalde baan te begeleiden. Zes maanden korter een uitkering bespaart Zaanstad nog eens ongeveer 30.000 euro, aldus de POV-voorman. Hij wil donderdag graag horen wat de overige raadsfracties van het idee vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen