Geen intimidatie van Zaanse sponsoren intochten Sinterklaas

Foto: Pixabay / Dassel

De Zaanse Sinterklaascomité’s en sponsoren van intochten hebben niet de intimiderende e-mail ontvangen die Haagse geldschieters deed besluiten om af te zien van een financiële bijdrage. Er heeft zich tot nu toe één organisatie gemeld met plannen voor een demonstratie, maar er is nog geen aanvraag voor ingediend. Dat kan tot 72 uur van tevoren.

Dat antwoordde burgemeester Jan Hamming gisteren op vragen van de POV, PVV en Liberaal Zaanstad. Het comité Zaandam Zuid heeft ‘wel een anderssoortige mail gehad,’ aldus de burgemeester, die daar geen nadere toelichting op gaf. Hij vertelde ook dat de aanpak die Zaandam hanteerde voor de landelijke intocht van vorig jaar school maakt: namens het ministerie is die dit jaar de standaard geworden voor alle intochten in het land. Dat betekent onder andere dat demonstreren mogelijk als men zich aan de gestelde voorwaarden houdt en dat kinderen ‘in alle vrijheid hun feest kunnen vieren’.

Dialoog

De gemeente faciliteert de dialoog tussen tegenstanders van zwarte Piet en de Sinterklaascomité’s, omdat naar elkaar luisteren waarschijnlijk een beter begrip oplevert dan meteen de barricades bestormen. Een eerste bijeenkomst op het stadhuis is inmiddels belegd. Alle comité’s die om geldelijke steun hebben verzocht hebben die van de gemeente ook gekregen, al was het bedrag soms wat lager dan gevraagd omdat het subsidieplafond anders zou zijn overschreden. Ook Zaandam Zuid heeft het plaatje inmiddels rond na de oproep voor nieuwe sponsoren, aldus Hamming.

Reacties