Haken Zaanse sponsoren sinterklaasintochten af wegens intimidatie?

Foto: PxHere

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft in een e-mail aan sponsoren van de Haagse Sinterklaasintocht geschreven actie te gaan voeren tegen zwarte Pieten tijdens de intocht en daarbij ‘speciale aandacht’ te gaan schenken aan de geldschieters die hem mogelijk maken. Die voelen zich daardoor geïntimeerd en organisator Peter Boelhouwer is radeloos: ‘Ik lig hier wakker van.’ Drie Zaanse fracties willen nu weten in hoeverre dit ook in Zaanstad speelt.

Het is opvallend dat sponsoren zich zogenaamd uit het niets terugtrekken, niet alleen in Den Haag,’ schrijven de POV, PVV en Liberaal Zaanstad in schriftelijke vragen. Via een website zijn volgens hen ook hier sponsoren gevonden en benaderd en dat moet in hun ogen ‘hard worden aangepakt’. Marianne de Boer (LZ), Peter van Haassen (PVV) en Harrie van der Laan (POV) vragen het college of de ‘Haagse’ mail ook naar Zaanse ondernemers is verzonden en of ook de gemeente zelf door de actiegroep benaderd is. Ook willen ze weten of er signalen zijn dat er in Zaanstad demonstraties worden voorbereid tijdens de verschillende intochten en zo ja, bij welke.

Een met de vragen meegestuurd artikel uit Dagblad Zaanstreek.

Een gemeente moet aangemelde protesten beoordelen op onder andere aspecten van openbare orde en veiligheid en PVV, LZ en POV willen graag weten welke lijn de burgemeester als verantwoordelijke portefeuillehouder daarin gaat volgen. Ook willen ze nog te weten komen of er subsidieverzoeken voor intochten zijn binnengekomen en hoe die door de gemeente zijn afgehandeld.

De ‘Haagse’ e-mail van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Reacties