Komende vrijdag verkeerschaos verwacht rond Amsterdam

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat verwacht komende vrijdag 1 november een extreme verkeersdrukte in de regio Amsterdam. Vanaf die dag is de A10 Zuid richting Utrecht het hele weekend dicht omdat gewerkt wordt aan een nieuwe onderdoorgang bij de stationspassage bij NS-station Zuid.

Kom vrijdag, zaterdag en zondag niet per trein of auto naar of door de Zuidas, zo luidt het dringende advies. Vooral de vrijdag wordt hels: normaal rijden over de dan afgesloten weg in de vrijdagochtendspits 10.000 auto’s per uur, die nu allemaal de omleidingsroutes over de A5 en de A9 moeten volgen en die wegen hebben onvoldoende capaciteit om al dit extra verkeer te kunnen afwikkelen. Werk daarom zoveel mogelijk thuis of elders.

Het eerste dakdeel van de nieuwe reizigerstunnel van het station moet in het weekeinde namelijk dwars door de A10 Zuid en het spoor worden geschoven en dat is een mega klus. Bouwcombinatie ZuidPlus schuift ‘s nachts drie miljoen kilo beton op zijn plek onder de treinsporen 2 en 3, over een afstand van 75 meter. Omdat het millimeterwerk is gaat dat heel voorzichtig. Met duwvijzels over vier schuifassen schuift de 70 meter lange plaat zo’n zes meter per uur vooruit. Voor het zover is, wordt de baan vrijgemaakt door de zuidzijde van de A10 Zuid af te graven en de perrons te verwijderen. Wie het schuiven van het spoordak live wil meemaken kan in de nacht van vrijdag op zaterdag terecht op een kijkplek. Omdat de ruimte beperkt is, is inschrijving voor een bezoek van een half uur verplicht. Gegadigden dienen wel op de fiets te komen. Wie er niet bij kan zijn maar wel geïnteresseerd is, kan het proces ook live via de webcams volgen. Als het dakdeel op z’n plek ligt moeten alle gaten weer worden gedicht zodat er op zondag gedeeltelijk weer treinen kunnen rijden en de A10 maandag voor de ochtendspits open kan.  

Blijf bij voorkeur thuis

Thuis of elders werken en de alternatieve routes zoveel mogelijk vrijlaten voor degenen die écht de weg op moeten lijkt vrijdag de beste oplossing. Vanaf donderdagavond 31 oktober 22:00 uur is de A10 Zuid aan de zuidzijde afgesloten tot maandagochtend 4 november 05:00 uur. Komend van de A10 West is de A10 Zuid afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer, richting de A2 en A10 Oost (knooppunt Amstel). Komend vanaf A4/Schiphol is de snelweg (A4 en A10 Zuid) afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp. Verkeer wordt omgeleid via de A5 en A9. De oprit S109 richting knooppunt Amstel blijft te gebruiken, net als de A10 Zuid en de A4 richting Schiphol. De treinen gaan waarschijnlijk zondag weer beperkt rijden: check dat op de website van de NS.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen