Verkamering gezinswoningen is PVV een doorn in het oog

Foto: Flickr

De PVV komt in het geweer tegen het ‘ophokken’ van studenten, arbeidsmigranten en expats in eengezinswoningen waarin zoveel mogelijk kamertjes getimmerd worden om daar zoveel mogelijk huur aan over te houden. Investeringsmaatschappijen folderen volgens de Zaanse fractie in aantrekkelijke wijken om geschikte huizen op de kop te tikken.

Een belegger heeft laatst een eengezinswoning aan de J.A. Zandlevenstraat in de woonwijk Westerwatering in Zaandam aangekocht en deze onderverdeeld in acht kamertjes die hij te huur aanbiedt aan studenten, expats en arbeidsmigranten. Wij zien het zelfde gebeuren op de hoek van de Czaar Peterstraat en de Czarinastraat,’ schrijft fractievoorzitter Peter van Haasen in schriftelijke vragen aan het colege. ‘Wat kan hiertegen gedaan worden?’ Hij is verbijsterd dat voor het splitsen van een woning toestemming nodig is en aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan, maar dat verkamering ongestoord doorgaat.

Wat te doen?

Wij van de PVV kunnen dit niet helemaal rijmen,’ schrijft Van Haasen. ‘Als men een woning splitst in twee appartementen met beide een eigen ingang, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet dan mag dat volgens de wet niet. Maar timmert men in een woning acht kamertjes, waar alle acht bewoners dezelfde keuken, toilet en badkamer moeten gebruiken dan is dat gewoon toegestaan.’ Hij vraagt zich al welke mogelijkheden de gemeente heeft om deze praktijken te dwarsbomen en hoeveel woningen in Zaanstad inmiddels ten prooi zijn gevallen aan huisjesmelkers. En wil weten of het college de mening van de PVV deelt dat dit soort woningen voor onrust en overlast in een buurt kan zorgen. Ook de SP maakt zich zorgen over de ontwikkeling dat huizen in steeds meer wooneenheden veranderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen