Zaansche Molen niet blij met Schans-heffing op betaald vertier

Foto: Twitter / Mohammed AlZadjali

Voorzitter André Drost van vereniging De Zaansche Molen is geen voorstander van de vermakelijkhedenretributie die het college wil gaan heffen bij onder meer de musea en de molens op de Zaanse Schans. Hij vindt dat de molens en daarmee zijn vereniging onevenredig hard getroffen worden, omdat de commerciële ondernemingen op de Schans waarvoor bezoekers geen entree hoeven te betalen buiten schot blijven.

De vermakelijkhedenretributie is een gemeentelijke heffing voor ondernemers die een specifieke attractie aanbieden en het college wil die invoeren op de toeristische trekpleister in Zaandam. Omdat iedereen dat gebied gratis mag en kan betreden en het niet de bedoeling is om een groot hek rond het historische wijkje te plaatsen wordt de heffing van een kwartje beperkt tot de ‘vermakelijkheden’ die tegen betaling plaatsvinden vanuit een locatie op de Schans zelf. Uit tellingen bleek dat vorig jaar vier procent van de bezoekers een museum bezocht en 40 procent een molen. De heffing zal dus aan het grootste deel van de bezoekers voorbijgaan, maar niet aan De Zaansche Molen.

Iedereen toegangskaartje

Op sociale media wordt voorgesteld om aan die ongelijkheid een einde te maken door een onzichtbaar ‘hek’ rond de Schans te plaatsen en alle bezoekers te laten betalen bij een kaartjesautomaat bij de ingang, zoals dat ook gebeurt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Omdat het aantal toegangen tot de Schans beperkt is kunnen bij de ingangen bezoekers op de automaten worden gewezen door de gastheren en -vrouwen die de Schans nu al rijk is. Het is een model waar Drost meer in ziet dan in het voorstel van het college.

Eén van de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Hij klaagt dat de gemeente eerst de jaarlijkse subsidie van 150.000 euro aan vrijwilligersvereniging De Zaansche Molen schrapte en nu nog eens zo’ n 125.000 euro extra per jaar wil afromen van de inkomsten ‘en wie weet in de toekomst nog veel meer’. Alle bezoekers een (kleine) bijdrage laten betalen is volgens hem eerlijker en rechtvaardiger. De Zaansche Molen beheert en onderhoudt met rond 300 vrijwilligers dertien molens in de Zaanstreek en daar is veel geld voor nodig. ‘Wij hopen dan ook dat het college en de raad dit voorstel zullen heroverwegen om vervolgens tot een eerlijker verdeling komen zodat wij als molenvereniging niet extra en onevenredig zwaar geraakt worden met ons prachtige en goed onderhouden molenbestand waar de toeristen graag en in groten getale op af komen,’ schrijft hij in een reactie op het plan. De gemeenteraad neemt er volgende maand een besluit over.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen