Nieuwe attractie voor Monet Atelier: replica van Zaanse gondel

Foto: Twitter / Zaans Museum

Roya Kashani doopte gistermiddag de Zaanse gondel die studenten Nick van Stralen en Timo Kruk van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam timmerden naar het voorbeeld op een schilderij van Claude Monet. De echtgenote van burgemeester Jan Hamming wenste het scheepje met de naam Gebroeders Hos een behouden vaart. Rijkelijk gelardeerd met champagne, uiteraard.

De zeven meter lange platbodem is eigendom van de Stichting Monet Zaandam, die toehapte toen de leerling-botenbouwers een afstudeerproject zochten. Tijdens de bouw kregen ze hulp van de bekende Zaanse botenbouwer Willem Hos uit Assendelft en vele andere specialisten. Het Monet Atelier in Zaandam wil er de sfeer op de Zaan rond 1871 mee in beeld brengen. De uitdaging was dat alles op maat gemaakt moest worden en opnieuw moest worden ontworpen en uitgedacht omdat er weinig tekeningen en referentiepunten waren waar de studenten op voort konden bouwen. Ze hebben zoveel mogelijk op een ambachtelijke wijze gewerkt. De replica van een Zaanse gondel komt in de Zaan voor de deur van het Monet Atelier te liggen.

Scheepstimmerman Willem Hos bouwde de afgelopen jaren ook al een Assedelver praam samen met leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege. Janick Stoop en Erik van Aurich werkten aan de open boerenschuit die uit het landschap was verdwenen in opdracht van het Historisch Genootschap Assendelft. Geen enkele praam is bewaard gebleven en daarom werd het ontwerp gemaakt aan de hand van foto’s. Typisch voor deze karakteristieke boot is dat er geen duidelijke voor- en achterkant is: de sloten in het dorp waren smal, waardoor keren onmogelijk was. Met de praam worden rondvaarten gehouden vanaf de boerderij van de familie IJff aan de Zaandammerweg in Assendelft. Hos begon daarna aan een Assendelver melkschuit, een nog niet geheel ‘uitgestorven’ maar wel bijna van het toneel verdwenen type boot dat werkt gebruikt om melkbussen te vervoeren. 

 

Reacties

0