Monet op de Zaan een spektakel dat de bezoeker terugvoert naar 1871

Foto: Twitter / Marjolein van H&S

Wie van historische schepen houdt is vandaag spekkoper in Zaandam, tijdens het evenement Monet op de Zaan. Daarbij staan de boten centraal staan die Claude Monet in 1871 zag en vastlegde op zijn 25 schilderijen: van botters tot boeiers en van de Oostzaner jol tot de Assendelver praam. Die liggen in de Zaan voor het Monet Atelier.

Het evenement trok vorig jaar tijdens de eerste editie veel bezoekers naar de omgeving van de sluis. De toegang is gratis; voor de rondvaarten (7,50 euro per persoon) en de workshops wordt een vergoeding gevraagd. Elk half uur vertrekt er van de steiger voor het Monet Atelier aan de Westzijde een Volendamse kwak of een kofschip waar u kunt aanmonsteren voor een tocht van ongeveer 35 à 40 minuten over de Zaan.

Met gids

Aan boord is een gids die zal vertellen over de schepen die in 1871 over de Zaan voeren, wat ze vervoerden of waar ze naar toe gingen. Ook wordt op een aantal plaatsen getoond waar Monet heeft zitten schilderen en waardoor de Franse impressionist werd geïnspireerd.

In 1871 waren aan de Zaan allerlei bedrijven gevestigd die toeleverancier waren van de scheepsbouw en -vaart. Vandaag kan er kennis worden gemaakt met oude ambachten als de scheepsputsenmaker, de scheepsblokkenmaker, de fuikenbreier, de touwsplitser en de palingroker.

Maquette scheepswerf de Burcht

Ook is er een informatiestand van de werkgroep Maritiem van Vereniging Zaans Erfgoed. Die heeft plan uitgewerkt voor de realisatie van een scheepswerf op de Burcht in Zaandam. De maquette die hiervoor speciaal gemaakt is, is te zien in het Theehuis van Monet dat voor deze gelegenheid geopend is.

Op dit moment bouwen Nick van Stralen (23) en Timo Kruk (19), studenten van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam, een Zaanse gondel. In opdracht van de Stichting Monet in Zaandam bouwt het duo aan deze unieke replica die uiteindelijk ook permanent naast het Monet Atelier te bewonderen zal zijn.

Traditionele botenbouw

Tijdens het evenement is het Hout- en meubileringscollege aanwezig om informatie te geven over de voortgang en alle aspecten van de traditionele houten botenbouw. Ook de Botenbouwschool van Bert van Baar geeft informatie over de cursussen die daar gevolgd kunnen worden.

Voor de muziek zorgt onder andere shantykoor Zilt uit Zaandam – een shanty is een lied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen onder het werk werd gezongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen