Vragen over functioneren lokale omroep komen uit Wormerland

Foto: Pixabay

In 2021 loopt de zendmachtiging van RTVI Zaanstreek af en daarom wordt in Zaanstad een evaluatie gestart om de strategie voor de toekomst te bepalen. Volgend jaar moet daar meer duidelijkheid over komen. In de Uitvoeringsagenda cultuur staat dat tegelijkertijd wordt gekeken naar de waarde en de betekenis van de lokale omroep, omdat de afgelopen jaren ‘grote verschuivingen in het medialandschap’ laten zien.

Dat is nogal een gratuite constatering en wellicht moeten de antwoorden over de huidige stand van zaken bij de omroep uit Wormerland komen. Raadslid Elly Flens van GroenLinks heeft er schriftelijke vragen gesteld over de kwaliteit van de informatievoorziening op lokaal niveau en de voortdurende interne strubbelingen bij RTVI. Vorig jaar bedeelden zowel Zaanstad als Wormerland de omroep met een structurele extra subsidie: Zaanstad met 60.000 euro (tot 150.000 euro per jaar) en Wormerland met 5500 euro tot 10.170 euro per jaar. Flens zet vraagtekens bij het rendement van dat geld.

Stoelendans

In 2017 werd de toenmalige hoofdredacteur Dré Prijs aan de kant geschoven en de per 1 januari 2018 in dienst getreden nieuwe redactionele baas Bert van Galen werd afgelopen april alweer naar de zijlijn gedirigeerd en is inmiddels aan de slag als radiomaker, met behoud van salaris. Zijn contract loopt nog door tot eind dit jaar en de taken van de hoodsredacteur worden zolang waargenomen door bestuursvoorzitter Jelle Linnekamp en een tweede bestuurslid. Een hoofdredacteur met twee petten op geeft een belangenverstrengeling die de organisatie niet ten goede kan komen, vindt Flens. GroenLinks in Wormerland maakt zich ernstig zorgen over de structurele interne onrust en wil graag weten welk plan van aanpak RTVI Zaanstreek heeft om de problemen de baas te worden.

Voordeel van de twijfel

De fractie wil ook weten of de verantwoordelijke wethouder overleg heeft gevoerd met Zaanstad over de omroep. Ook in Zaanstad worden in de politiek vraagtekens gezet bij het functioneren van de nieuwsorganisatie die zowel op de website en via sociale media als middels radio- en televisie-uitzendingen verslag moet doen van het wel en wee in de gemeente, en die toezicht dient te houden op het verloop van het democratisch proces, maar RTVI heeft tot nu toe steeds het voordeel van de twijfel gekregen. Dat er opnieuw een hoofredacteur gesneuveld was is niet aan de gemeenteraad gemeld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen