Raad buitenspel in discussie over kamperen en meerdaags festival Twiske

Foto: Twitter / Koos van Zanen

De gemeente Zaanstad betaalt jaarlijks ruim twee ton aan het recreatieschap Twiske – Waterland voor het beheer van dat gebied, maar de gemeenteraad wordt over ingrijpende besluiten zoals het mogelijk maken van overnachtingen in het natuur- en recreatiegebied niet geïnformeerd: het festival Welcome to the Future dat van één naar twee dagen gaat en waarvoor een camping wordt aangelegd heeft plaats op grondgebied van Landsmeer en Oostzaan en die gaan over de vergunningen. Niet Zaanstad. En dus geen informatie voor de raad. Of voor Provinciale Staten, hoewel Noord-Holland de grootste geldschieter is. 

Wie betaalt bepaalt’ gaat dus niet op voor deze gemeenschappelijke regeling, zo valt af te leiden uit de antwoorden van het college op vragen van de SP. Daarin staat ook dat een meerdaags Welcome to the Future al sinds 2011 mogelijk is, maar dat organisator ID&T daar tot nu toe vanaf heeft gezien. Het bestuur van het schap is vorig jaar met algemene stemmen akkoord gegaan met het voorstel om dat vanaf volgend jaar wel te doen. Daarvoor moet overigens nog wel worden aan de natuurtoets van de provincie worden voldaan. De gemeente Landsmeer gaat nog onderzoeken of het festival op 20 juli dit jaar wel voldeed aan de nieuwe werkelijkheid na de stikstofuitspraak van de Raad van State. Daar krijgt ook de geplande camping mee te maken.

Ecologisch onderzoek

Er wordt momenteel ecologisch onderzoek gedaan op het terrein waar de festivalcamping moet komen, door het bureau Altenburg & Wymenga. De onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend, maar zullen te zijner tijd met de gemeenteraad gedeeld worden. Het recreatieschap heeft 75.000 euro uitgetrokken om het terrein van de camping te draineren. Die uitgave is volgens het college te verdedigen aangezien het om een eenmalige investering gaat en er de komende tien jaar jaarlijks een Welcome to the Future zal worden gehouden. ‘Deze verbeteringen zorgen er ook voor dat het terrein het gehele jaar door beter voor recreanten is geschikt,’ aldus het college. Een opmerking die erop zou kunnen wijzen dat kamperen er niet beperkt zal blijven tot festivaldagen of dat er ook andere plannen mee zijn. Het recreatieschap verdiende vorig jaar 51.482 euro aan Welcome to the Future.

In een persbericht dat vorig jaar verscheen over de plannen van het schap en ID&T staat dat het festival de laatste jaren tegen de grenzen van haar logistieke mogelijkheden aanloopt en dat daarom het aantal festivalbezoekers in 2018 met 20 procent is teruggebracht ten opzichte van eerdere edities. Spreiding over twee dagen en de camping moet de belemmeringen wegnemen. Opvallend is dat de natuur in het bericht helemaal niet genoemd wordt: tijdelijk voorzitter Saskia Groenewoud van het recreatieschap spreekt over ‘een op verantwoorde wijze invulling geven aan het evenementenbeleid in Het Twiske’, over vermindering van de verkeersdruk en minder overlast voor recreanten. Festivaldirecteur Carina Kornfeind heeft het over ‘de logistieke druk op de omgeving’ en bedoelt daarmee niet het Natura 2000-gebied, maar de bebouwde omgeving. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen