Alarm over ziekmakende woningen Rosmolenstraat

Foto: Facebook

Wonen in de Rosmolenstraat in Zaandam betekent dat je ziek wordt. Er zit schimmel in de overjarige huizen, ze tochten, hebben verpulverde muren en in het ergste geval zelfs instortingsproblemen. Corporatie Parteon doet er niets aan omdat de woningen op de slooplijst staan, schrijft bewoonster Annie de Ronde. ‘Maar dat ze dan het lef hebben om de huur ook nog te verhogen maakt dat de buurt het helemaal zat is. Betalen voor een bouwval is gewoon diefstal, zeker als je het achterstallige onderhoud ziet.’ De buurt overweegt volgens haar om in opstand te komen.

Mensen die kunnen wegvluchten doen dat, maar de meeste bewoners hebben geen keus, vervolgt de verbolgen bewoonster. ‘Ze hoesten proesten en lopen bij artsen omdat ze in een vreselijk ongezond huis leven. Bijna iedereen heeft wel eens gebeld met woningbouwcorporatie Parteon over de problemen. Bijna iedereen wordt afgescheept met de smoes dat je over de schimmel heen kan schilderen en die lekkage staat op de agenda, maar de hulp stagneert.’ Zelf heeft De Ronde problemen met het dak van haar huis en een deel van het schuurdak in zelfs ingestort.

Roestende tweewielers

Al minstens een jaar geleden was besloten om het dak van mijn huis te maken maar dat ligt al maanden stil. Het materiaal ligt er nog steeds, maar niemand heeft kennelijk zin om het af te maken. Nadat er een glazenwasser door het dak van de schuur is gezakt en dat op een geïmproviseerde manier heeft gemaakt, regent het binnen net zo erg als buiten. Mijn scooter is aan het verroesten en mijn fiets doet het niet meer. Ik ben nu maanden bezig om dit gemaakt te krijgen. Mijn buurvrouw met wie ik een dak deel is al een jaar er mee bezig: de schuur is een bouwval met stromend water,’ aldus De Ronde.

Oud en nieuw in de Rosmolenstraat.

Demonstratie

Zij vermoedt dat van uitstel afstel zal komen tot de sloop van start gaat, vermoedelijk over een jaar of drie. ‘De Rosmolenbuurt is het zat en is van plan te gaan demonstreren en niet langer huurverhogingen te betalen in deze ongezonde omgeving. Ondertussen vraag ik mij af wie mijn scooter en fiets vergoedt die langzaam dreigen weg te roesten. Tot overmaat van ramp dreigen mijn longen het te begeven omdat ik een zware astmapatiënt ben en al een aantal keren ben opgenomen in het ziekenhuis. De schimmel verergert deze situatie. Wanneer gebeurt er wat? Ik heb er weinig hoop op.’

Reacties