Betere toegankelijkheid ZMC moet bij ingang spoedhulp bereikt worden

Foto: Google Street View

De gemeente kan het Zaans Medisch Centrum niet opleggen om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren, maar heeft het management wel aangeboden om mee te denken over of een adviserende rol te spelen bij een aanpassing bij de ingang van de spoedeisende hulp. Het nog nieuwe ziekenhuis is moeilijk bereikbaar voor patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn, wat onlangs leidde tot een demonstratie voor het gebouw.

Het ZMC is zelf verantwoordelijk voor een goede toegankelijkheid en ‘voor zover ons bekend is die in de basis geregeld,’ schrijft het college in antwoorden op vragen van D66. Er is een kiss and ride voorziening in de parkeergarage, die echter niet goed vindbaar is en verhoogde (rolstoel)bussen passen er niet in. Oorspronkelijk waren er plannen om bij de achteringang, ter hoogte van de Zorgboulevard een extra kiss en ride te maken. Dat gaat niet door vanwege de voetgangers op de Zorgboulevard en het fietspad langs het Gouwpark. Momenteel wordt naar verschillende opties bij de andere ingang aan de Heijermansstraat gekeken, aldus het college.

Het ziekenhuis is ook in gesprek met de Zaanse Rolstoelrijders om een aantal zaken in en om het gebouw verder te optimaliseren. Daar worden geen financiële gevolgen van verwacht voor de gemeente, tenzij er ingrepen moeten plaatshebben in relatie tot de openbare ruimte of er aanpassingen moeten komen aan bewegwijzering waarvoor de gemeente de verantwoordelijkheid draagt.

 

Reacties