Helpers op de bruggen voor bedieners in het Havenkantoor

Foto: Politie, Landelijke Eenheid, Dienst Infrastructuur, Afdeling Luchtvaart

Meteen na het verschijnen van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de veiligheid van de brugbediening in Zaanstad heeft de gemeente extra personeel ingezet op de bruggen zelf. Deze brugwachters ondersteunen de mensen die de bruggen vanuit het Havenkantoor op grond van camerabeelden bedienen.

Het college wil het rapport waaruit Zaanstad verre van goed naar voren komt op 10 oktober bespreken met de gemeenteraad. Later deze maand volgt nog een uitgebreidere reactie, maar vooralsnog komt het college met een aantal opmerkingen. De eerste is tevredenheid over het feit dat de Onderzoeksraad aandacht vraagt voor een landelijke richtlijn over het bedienen van bruggen op afstand met behulp van camera’s. ‘Wij delen deze conclusie,’ aldus het college en het wil daarover in gesprek met de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Betere cameraopstellingen

Naar aanleiding van de conclusie van de Raad dat een cameraopstelling de brugbedienaar continu een totaalbeeld moet bieden om na het maken van een fout het overzicht te behouden waarmee die nog kan worden hersteld wordt de komende tijd bij alle beweegbare bruggen de cameraopstelling zodanig aangepast dat er een goed zicht op de brug en de directe omgeving is. Bij het openen is dat zicht nu onvoldoende, zp wordt toegegeven.

Er wordt daarnaast op gewezen dat sinds begin juni zijn voor alle beweegbare bruggen over de Zaan en deels over de Nauernasche Vaart integrale veiligheidscans zijn uitgevoerd. Op basis hiervan is al een pakket van verbetermaatregelen aan de gemeenteraad voorgesteld en is daar bij de behandeling van de Voorjaarsnota 1,2 miljoen euro vrijgemaakt met ingang van 2020. En het is een afgewogen keuze geweest om eerst alle tekortkomingen in kaart brengen alvorens over te gaan tot structurele verbetermaatregelen op alle andere bruggen dan de meteen aangepakte Den Uylbrug.

Veiligheidsscans

We hebben als gemeente gekozen eerst een methodiek van integrale veiligheidsscans te ontwikkelen en deze vervolgens op de beweegbare bruggen toe te passen, juist om mogelijke risico’s in beeld te brengen. Risico’s zijn afhankelijk van brugspecifieke omstandigheden in combinatie met de omgeving van de brug. Risico’s kunnen daarom per brug verschillen. Er is maatwerk vereist. Het is dus niet zo, dat hetzelfde pakket aan maatregelen op alle bruggen toepasbaar is. De scan geeft inzicht in welke mate maatregelen noodzakelijk zijn,’ aldus de reactie op de kritiek van de Onderzoeksraad dat er met onvoldoende daadkracht is doorgepakt.

POV

De Partij voor Ouderen en Veiligheid liet vandaag weten het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de ongelukken op de Den Uylbrug en de Prins Benhardbrug in Zaandam zo snel mogelijk in de gemeenteraad te willen bespreken. De partij is wil het met name hebben over de conclusie dat ‘ruim drie jaar nadat de Onderzoeksraad publiceerde over het dodelijk ongeval op de Den Uylbrug in Zaandam’, er nog steeds onvoldoende wordt gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. ‘Zo zijn de veiligheidsmaatregelen op de Den Uylbrug niet direct toegepast op andere bruggen van de gemeente Zaanstad.’ Dit is een voor ons ernstige conclusie waar wij op zeer korte termijn met raad en college over willen spreken, zo heeft fractievoorzitter Harrie van der Laan het college laten weten.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen