Peter Faber Stichting verricht zendingswerk in gevangenis Westzaan

Foto: Google / John van den Berg

Na alle recente negatieve berichten over de gevangenis in Westzaan een positief verhaal over het werk dat de Peter Faber Stiching verricht in het Justitieel Complex Zaanstad. De Dienst Justitiële Inrichtingen besteedt er aandacht aan in haar magazine, over de pogingen om jongens uit de Amsterdamse Top 600 de weg te wijzen uit het leven vol criminaliteit dat voor ze op de loer ligt.

Acteur Peter Faber (76) werkt met zijn stichting al zeker acht jaar in de gevangenissen in de Amsterdamse regio en door ‘volledige en onvoorwaardelijke aandacht’ weet hij de jongeren te bereiken. Lang niet allemaal, maar elk succes is er één. Er wordt gewerkt in een traject van drie maanden, waarbij in wisselende samenstelling zo’n 30 jongens iedere week twee uur lang samenkwamen om te schilderen, voor rap en fotografie maar vooral om aan zichzelf te werken. Faber nam de handschoen op toen de toenmalige burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vond dat er iets moest komen voor jongens uit de Top 600 die de Bijlmerbajes in en uit gingen, en weer erin en eruit.

Het doel van Faber en de gelijkgestemden die met hem samenwerken is om de gedetineerden en wake-up call te geven: ze moeten doorkrijgen dat ze iets waardevols te bieden hebben. ‘Als je je leven lang te horen hebt gekregen dat je niet deugt, nergens goed voor bent, dan gaat alleen een baan of een huis je niet helpen. Wij hebben geen ander belang dan er voor deze jongens zijn. We kunnen naar ze luisteren en met ze praten zonder bijbedoelingen. Die veiligheid, die voelen ze,’ aldus Faber in het magazineartikel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen