Markt maximaal drie keer per jaar naar de Vinkenstraat

Foto: Pixabay

De markt blijft op donderdagen en zaterdagen op de Rozengracht en zal niet vaker dan drie keer per jaar worden verplaatst naar de Vinkenstraat. Tijdens de bouw van de Rozengrachttoren blijven de kramen op de donderdagen op de Rozengracht en wordt op zaterdagen een klein aantal verplaatst naar het Rustenburg. ‘Hierdoor is de markt op zaterdag ook vanaf de Gedempte Gracht zichtbaar, wat mogelijk tot extra aanloop leidt,’ antwoordt het college op vragen van de PVV over de incidentele verplaatsingen.

De Rozengracht is zowel ingericht als markt- als evenemententerrein en door de afspraken die met de marktkooplui zijn gemaakt kan het plein dus maximaal driemaal per jaar op donderdagen of zaterdagen voor evenemnten gebruikt worden. Tegen de tijd dat de bouwwerkzaamheden afgerond zijn wordt de evenementenfunctie heroverwogen op basis van de beschikbare ruimte in combinatie met de toename van het aantal bewoners in de directe omgeving.

Communicatie

De communicatie tussen de marktmeester en de marktkooplieden ‘is goed te noemen’, aldus het college. ‘Doordat het marktbestuur gestopt is als vertegenwoordiger van alle marktkooplieden zal het contact de komende tijd veranderen. Er wordt met de marktkooplieden gezocht naar een nieuwe manier, wellicht in de vorm van een marktcommissie.’ De communicatie met de bewoners van de Vinkenstraat gaat via het Wijkmanagement en Straattoezicht.

Tweerichtingsverkeer

Dat de Westzijde op dagen dat de markt de Vinkenstraat bezet houdt in twee richtingen moet worden gebruikt is volgens het colllege onvermijdelijk, omdat het voor bewoners en bezoekers niet mogelijk is om als de Beatrixbrug gesloten is op een andere manier het parkeerterrein aan de Westzijde te bereiken. ‘Tweerichtingsverkeer is voor die drie dagen per jaar de enige oplossing om de parkeergelegenheid bereikbaar te houden. Juist doordat de brug en de Vinkenstraat zijn afgesloten voor verkeer is het enige verkeer dat zich op dat moment op de Westzijde begeeft bestemmingsverkeer en verkeer van en naar de parkeergelegenheid. Daarmee is op die momenten het aantal verkeersbewegingen op dit deel van de Westzijde beperkt.’

Geen klachten over busvervoer

Het college meldt ook nog dat er geen klachten bekend zijn over de andere routes die de bussen van Connexxion moeten rijden op dagen dat de markt in de Vinkenstraar staat en de daardoor vervallende haltes. Connexxion verbindt geen kosten aan de uitvoering van deze alternatieve route.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen