Geen toestemming voor tijdelijke parkeerplaats Raadhuisstraat

Foto: Public Domain Pictures / Lisa Martin

Het college geeft geen omgevingsvergunning af voor het tijdelijk gebruik van het stuk grond aan de Raadhuisstraat 51 in Koog aan de Zaan voor een parkeerterrein.

De aanvrager wilde het terrein vijf jaar gebruiken als parkplaats en heeft nu – net als andere belanghebbenden – tot 3 september de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. De omgeving net ten noorden van de vestiging van Albert Heijn onder het A8-viaduct is de afgelopen jaren ingrijpend gewijzigd door de uitbreiding van de supermarkt. Daarvoor werd ook de parkeerplaats vergroot. Deze veranderingen vallen echter in het niet bij de impact die de door Rijkswaterstaat tussen 1961 en 1965 aangelegde Coentunnel heeft gehad, met als gevolg daarvan de bouw van het viaduct over de Raadhuisstraat.

Een beeld uit 2016…
… en uit 2018.

Aan beide zijden van de weg werden historische panden gesloopt en het nummer 47 is verplaatst naar de Zaanse Schans. Het tracé iwerd zo gekozen dat het Raadhuis uit 1908 en de zeventiende eeuwse zaalkerk konden worden gespaard, en ook de dubbele woning met de huisnummers 51 en 53. De wordingsgeschiedenis daarvan is verloren gegaan, maar wordt in verband gebracht met de bouw van de Openbare Lagere School aan de Raadhuisstraat rond 1885. De twee woningen zijn vermoedelijk als dienstwoningen bij de school gebouwd. Het schoolgebouw uit 1885 werd in 1954 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw schoolgebouw, tegenwoordig bekend als De Lindenboom. De inmiddels samengevoegde panden werden enkele jaren geleden gesloopt.

Stuk minder groen

Opvallend aan oude foto‘s is het groene karakter dat dit stuk van de Raadhuisstraat ook na de bouw van het viaduct nog kenmerkte. Dat kwam in 1967 gereed. Er is inmiddels weinig van over: ook de vijf grote bomen die op de screenshots van Google Street View boven alles uittorenen aan de Provincialeweg zijn gesneuveld door de bouwwerkzaamheden. Ze raakten dermate ernstig beschadigd dat ze preventief moesten worden gekapt om omwaaien te voorkomen.

Uit ‘Inventariserende waardestelling Raadhuisstraat 51-53 Koog aan de Zaan’, gemeente Zaanstad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen