Negen, vijf, drie en twee jaar zitten na dubbele schietpartij

Foto: Pixabay / Quince Media

De vier mannen die op 13 oktober vorig jaar in Zaandam betrokken waren bij schietpartijen op de Burcht en bij de Spoedeisende Hulp van het Zaans Medisch Centrum zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van negen, vijf, drie en twee jaar.

De 20-jarige Okan S. (straf drie jaar) schoot als eerste in het uitgaanscentrum van Zaandam en werd vervolgens geraakt door kogels afgevuurd door de 27-jarige Lloyd H. (vijf jaar). Volgens de rechtbank heeft S. zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag door van korte afstand met een vuurwapen in de richting van het onderlichaam van het slachtoffer te schieten. Hij heeft tijdens ´een worsteling´ geschoten en was naar eigen zeggen geen geoefend schutter, waarmee hij ´bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard´dat het slachtoffer de dood zou vinden. De rechtbank heeft er bij de bepaling van de straf in beperkte mate rekening mee gehouden dat S. vervolgens zelf slachtoffer is geworden van excessief vuurwapengeweld.

‘Aanvallend’ geschoten

Tegen H. was acht jaar geëist. Hij schoot twee maal en raakte S. in de buik en de lever. Aan de hand van getuigenverklaringen en zijn eigen verklaringen concludeert de rechtbank dat H. niet ´verdedigend´ maar juist ´aanvallend´ heeft gehandeld. Hij probeerde niet om zichzelf of anderen te beschermen en zijn straf hoger uit omdat hij levensbedreigend letsel heeft veroorzaakt. Verder moet hij S. 600 euro schadevergoeding betalen wegens kapotte kleding en 5000 euro wegens immateriële schade.

Poging tot moord

De broers Giovanni H. (negen jaar) en Gilano H. (twee jaar) reden achter de taxi aan waarmee O.S. naar het ziekenhuis ging. Giovanni H. (33) is veroordeeld wegens poging tot moord. Hij heeft bij het ZMC meerdere keren met een vuurwapen op hem geschoten. Tegen hem was twaalf jaar geëist. Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat niet alleen het slachtoffer doodsangsten heeft uitgestaan, maar ook de mensen in de wachtkamer van het ZMC en het dienstdoende personeel die getuige waren van de beschieting. Bovendien moesten de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost tijdelijk worden gesloten, waardoor patiënten die acute medische zorg nodig hadden niet geholpen konden worden.

De rechtbank kan zich vinden in het standpunt van de officier van justitie dat het tonen van de bewegende beelden van de schietpartij bij het ZMC in de media dringend noodzakelijk was voor de opsporing van de verdachte. Het beroep op strafvermindering van de verdediging is daarom verworpen.

Medeplichtigheid

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is om de 24-jarige Gilano H. voor het medeplegen van de poging moord te veroordelen, maar vindt wel dat hij medeplichtig is geweest door bij het ZMC de taxichauffeur weg te duwen. Hierdoor werd het voor Giovanni H. gemakkelijker om op Okan S. te schieten. De broers moeten S. een schadevergoeding van 10.000 euro betalen wegens immateriële schade, onder andere omdat die een spoedoperatie heeft moeten ondergaan, nog steeds veel pijn heeft en ontsierende littekens aan de gebeurtenisen zal overhouden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen