Blok met slechte fundering? Samen slopen, samen bouwen

Foto: PxHere

Eigenaren van huizen met een slechte fundering kunnen zich vanaf vandaag samen met hun buren opgeven voor een pilot: het hele blok slopen en vervangen door nieuwbouw. Het Rijk financiert de proef, die bij gebleken succes wordt uitgerold over de hele Metropoolregio Amsterdam.

Wethouder Songül Mutluer van Wonen en Bouwen werkt samen met Bouwend Nederland, de Bouwcampus, de Rabobank en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit wat een goede manier is om meerdere woningen tegelijk aan te pakken en deze te vervangen door nieuwbouw die meteen ook energiezuinig en toekomstbestendig is. Vooral blokken waaraan nog wel wat meer schort dan slechte grenen palen alleen – achterstallig onderhoud, slechte isolatie – komen in aanmerking. Voor eigenaren van dergelijke woningen betaalt funderingsherstel zich waarschijnlijk niet terug en kan een radicale aanpak een betere optie zijn.

Prioriteit

‘Het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is een prioriteit in Zaanstad. We willen eigenaren verleiden om hier sneller en meer werk van te maken. Voor rijtjeswoningen vergt dit extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Daarom willen we dit nu nóg beter gaan ondersteunen,’ zegt wethouder Songül Mutluer van Wonen en Bouwen in een persbericht.  Deelnemers aan de pilot krijgen gratis advies en begeleiding van professionals vanuit de gemeente en de samenwerkende partners. De kosten worden vooraf inzichtelijk gemaakt, inclusief de mogelijkheden om subsidies aan te vragen, bijvoorbeeld voor extra energiebesparende maatregelen.

Wie interesse heeft kan mailen naar het Funderingsloket ([email protected]). De gemeente is op zoek naar bouwblokken met meerdere huizen die de fundering delen. Belangrijk is dus dat buren samen geïnteresseerd zijn. De inschrijving voor deze pilot sluit op 1 oktober.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen