Wat te doen met zich ophopend grofvuil op eigen terrein?

Foto: Pixabay / Mabel Amber

Een huurder uit Wormerveer heeft de gemeenteraad – die net met zomerreces is gegaan per brief gewezen op de gevaren van zich ophopend grofvuil op particuliere binnenplaatsen van wooncomplexen, waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Hij vreest dat er eerst een calamiteit moet gebeuren voordat het probleem onderkend wordt.

De schrijver van bijna 78 jaar woont in een complex met 20 huishoudens van voornamelijk jonge, werkende mensen en schrijft dat de binnenplaats gaandeweg verandert in een berg grofvuil. Omdat het een eigen terrein betreft blijft dat liggen, want niemand wil het komen weghalen. De bewoners vinden het volgens hem lastig om 14075 te bellen en om de troep zelf bij de weg te zetten. In maart vorig jaar was gaandeweg een afvalberg van rond de 20 kubieke meter ontstaan die zelfs brandgevaarlijk was, aldus de briefschrijver. Na tussenkomst van de politie en verhuurder ZVH is die destijds verwijderd, maar sindsdien is de situatie niet verbeterd. De bewoner pleit voor cameratoezicht om de dumpers te kunnen achterhalen, maar dat is niet toegestaan ‘hoewel iedereen de binnenplaats op kan komen’.

Restafvalcontainers

De Wormerveerder vreest dat het nieuwe systeem van huisvuilinzameling de problemen alleen maar zal doen toenemen. In het noorden van het dorp is die inmiddels ingevoerd; het zuiden is de komende week aan de beurt. Voor ouderen met vaak lichamelijke gebreken wordt het volgens hem een hele opgave om het restafval zo‘n 200 meter verderop in de ondergrondse container te deponeren. Buren- en of andere hulp is hierbij in de praktijk niet te verwachten, aldus het schrijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen