Komende nacht ‘verjongende’ coating voor Westzanerweg

Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente is afgelopen nacht op een aantal wegen in Zaanstad begonnen met het aanbrengen van een coating bitumen emulsie. Deze dunne, milieuvriendelijke laag op het asfalt zorgt voor een langere levensduur: vervanging van het wegdek kan tot wel vijf jaar wordend uitgesteld. Daarnaast gaan de onderhoudskosten omlaag.

De coating wordt aangebracht op vier proeflocaties: de Nauernaseweg/Westzanerweg, de Rosariumlaan, de Dr. H.G. Scholtenstraat en de Provincialeweg tussen de spoorlijn en de Verzetstraat. De komende tijd wordt nagedacht over het verder uitrollen van de methode over de gemeente. De komende nacht, van donderdag 4 op vrijdag 5 juli, wordt de coating op de Westzanerweg aangebracht. Volgens wethouder Mobiliteit en Openbare Ruimte Gerard Slegers is de ‘verjonging’ van het asfalt een goede en duurzame oplossing voor het uitstellen van veel ingrijpender herstelmaatregelen. Minder asfaltonderhoud betekent ook minder verbruik van grondstoffen, minder energie voor de productie en het aanbrengen van het asfalt en daarmee minder CO2-uitstoot. Ook scheelt dat aanzienlijke in overlast voor weggebruikers. De behandeling is relatief snel en goedkoop uit te voeren en de wegen zijn na een paar uur alweer open.

Goede ervaringen

Asfaltverjonging is nieuw in Zaanstad maar elders zijn er goede ervaringen mee opgedaan. Rijkswaterstaat doet al jarenlang onderzoek naar dit middel op zeer open asfaltbeton (zoab), met positieve resultaten. De verwachting is dat de coating ook een positief effect zal hebben op het Zaanse steenmastiekasfalt (SMA) en geluidsreducerende deklagen. Er wordt een hele dunne laag aangebracht op het asfalt die ervoor zorgt dat dat minder snel gaat rafelen en de scheurtjes in het bindmiddel worden opgevuld. Asfaltdeklagen van steenmastiek zijn opgebouwd uit een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat door bitumen (het bindmiddel) bij elkaar wordt gehouden. Als het asfalt is verouderd, verliest het bitumen zijn flexibiliteit en hechtingscapaciteit. Dit gebeurt door oxidatie, de directe invloed van zonlicht, water, zout, zuren en oliën.

Reacties