Verplaatsen wapengerelateerde incidenten zich naar elders?

Foto: Politie Noord-Holland, district Zaanstreek-Waterland.

Hebben incidenten met wapens zich van het centrum van Zaandam en Poelenburg verplaatst naar andere delen van Zaanstad nu de beide genoemde wijken zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er dus preventief gefouilleerd mag worden? Dat wil GroenLinks weten naar aanleiding van het besluit om de maatregel met nog eens een half jaar te verlengen, tot begin 2020.

In de eerste zes maanden dat preventief fouilleren mogelijk was werden 23 steekwapens, een vuurwapen en een nepvuurwapen in beslag genomen en nog eens tien andere onder de Wet wapens en munitie vallende voorwerpen. Er werden 25 arrestaties verricht en GL wil weten hoe die aantallen zich tot elkaar verhouden. Waren er mensen met meerdere wapens op zak? Daarnaast ziet de partij graag uitgelegd hoe het aantal in beslag genomen wapens moet worden gezien in het licht van het totale aantal wapengerelateerde incidenten in Zaanstad in de afgelopen jaren: 138 in 2017, 156 in 2018 en 111 vorig jaar.

Nut en noodzaak

GroenLinks was graag voorafgaand aan het besluit van de burgemeester om de aanwijzing van de veiligheidsrisicogebieden te verlengen bijgepraat over het nut en de noodzaak daarvan en stelt omdat dit is uitgebleven nu schriftelijke vragen over het onderwerp. Zo’n aanwijzing kan op grond van de Gemeentewet slechts voor een afgebakende periode en in een gebied dat niet groter is dan strikt noodzakelijk is en de partij vraagt zich in dat kader af wat de afwegingen van Jan Hamming zijn geweest voor de verlenging. En voorziet hij dat de openbare orde in de twee Zaandamse wijken over zes maanden dermate hersteld is dat preventief fouilleren niet langer nodig zal zijn?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen